Ungaria: TGV cu bani de la chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China dă un miliard de euro pentru trenul de mare viteză ungar.

Ungaria şi China au încheiat şapte acorduri de cooperare economică, între care utilizarea unei linii de credit de un miliard de euro de la Banca de Dezvoltare chineză, pentru proiecte de investiţii ale statului ungar.

Documentele au fost semnate în prezenţa şefului guvernului maghiar,Viktor Orban, şi a vicepremierului chinez Li Keqiang, care s-a aflat marţi şi miercuri la Budapesta.

„Între acordurile convenite se numără o linie de credit de un miliard de euro de la Banca Chineză de Dezvoltare, un viitor centru logistic al companiei Huawei în Ungaria, precum şi participarea Beijingului la construcţia unei linii de tren de mare viteză între Budapesta şi Aeroportul internaţional Ferenc Liszt", potrivit site-ului Guvernului.

Linia de credit de un miliard de euro, destinată unor proiecte de dezvoltare în Ungaria, fusese anunţată în urmă cu un an, fără ca ulterior să mai aibă loc acţiuni concrete. Compania chineză de telecomunicaţii Huawei va investi circa 10 milioane de euro pentru un nou centru regional în Ungaria. Acordul referitor la trenul de mare viteză a fost semnat de reprezentanţii companiei feroviare ungare MAV şi omologii lor chinezi.

Vor bani şi de la FMI

Dar Budapestei nu-i ajung doar banii de la chinezi. Ministrul ungar al Dezvoltării, Tamas Fellegi, a anunţat că negocierile dintre Ungaria şi Fondul Monetar Internaţional în privinţa unui împrumut ar putea conduce la un acord în această toamnă. „Cred că până în toamnă este o perioadă realistă", a spus Fellegi, într-un interviu pentru cotidianul de afaceri „Világgazdaság". Comisia Europeană a anunţat la sfârşitul lunii aprilie că este gata să înceapă negocieri pentru un împrumut cu Ungaria, după ce a acceptat garanţiile oferite de guvernul Orban în privinţa independenţei Băncii Centrale.

După poziţia CE, FMI a anunţat că este „pregătit", cu anumite condiţii, să înceapă dialogul cu Budapesta pentru un nou program de asistenţă destinat Ungariei. „Nu putem începe negocierile până nu adoptă Parlamentul modificările necesare şi sunt de aprobat peste zece amendamente", a spus Fellegi. Ungaria vizează un pachet financiar preventiv de 15-20 de miliarde de euro, dar suma exactă va fi stabilită în timpul negocierilor, a declarat el. Oficialii de la Budapesta au transmis cererea de împrumut în noiembrie, ca urmare a creşterii puternice a randamentelor obligaţiunilor şi a prăbuşirii forintului.

De la Budapesta la Bruxelles

Din Ungaria, vicepremierul Li Keqiang a plecat în Belgia. Considerat cel mai probabil viitor prim-ministru al Chinei, Li Keqiang  va semna la Bruxelles cu Uniunea Europeană trei declaraţii comune  - una pe tema securităţii energetice, alta pe domeniul pieţei energiei electrice şi un parteneriat de urbanizare durabilă. La întâlnirea cu delegaţia chineză se aşteaptă să fie prezenţi toţi cei 27 de miniştri europeni ai Energiei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite