Ungaria: Fidesz prezintă o nouă lege electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiunea Fidesz a premierului Viktor Orban va prezenta Parlamentului o nouă lege electorală ale cărei principii generale au fost aprobate de Legislativul de la Budapesta încă din mai 2010.

Proiectul de lege prevede un Parlament cu 200 de deputaţi, comparativ cu 386, câţi sunt la ora actuală. Sistemul propus de partidul la guvernare condus de Viktor Orban este cu un singur tur de scrutin, cu două liste şi cu compensare prin reîmpărţirea „resturilor", fiind o combinaţie între sistemul majoritar (candidaţi individuali) şi cel proporţional (pe liste de partide). Potrivit acestui sistem, fiecare alegător cu domiciliul în Ungaria, înscris pe listele electorale din ţară, va dispune de două buletine de vot, unul pentru candidatul individual şi unul pentru lista naţională.

Deputaţii minorităţilor

Noutatea legii electorale este introducerea categoriei de deputat al minorităţii. Pentru candidaţii minorităţilor naţionale sau etnice pot vota doar cei care s-au înscris pe lista electorală a naţionalităţilor. Alegătorul din această categorie va dispune, de asemenea, de două voturi - unul pentru candidatul care figurează pe listele individuale şi unul pentru candidatul naţionalităţii.

Fiecare autoguvernare a unei minorităţi sau etnii va prezenta o listă  de candidaţi  pentru care va fi necesară semnătura a 1.500 de alegători care figurează pe listele electorale ale minorităţii respective. Maghiarii de dincolo de graniţe care au dobândit cetăţenia ungară vor primi drept de vot, dar vor putea vota doar lista naţională. Ungurii care trăiesc în străinătate pot vota prin corespondenţă.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite