Ungaria: Sfârşitul unui mariaj politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Democraţilor Liberi s-a despărţit de socialişti şi va trece în opoziţie Reuniunea extraordinară a delegaţilor Alianţei Democraţilor Liberi din Ungaria, membră a coaliţiei

Alianţa Democraţilor Liberi s-a despărţit de socialişti şi va trece în opoziţie

Reuniunea extraordinară a delegaţilor Alianţei Democraţilor Liberi din Ungaria, membră a coaliţiei guvernamentale de la Budapesta, a decis, cu majoritate de voturi, ieşirea din guvern, începând din 30 aprilie. În acest fel se încheie un mariaj politic de 14 ani, în care, timp de un deceniu şi trei legislaturi, liberalii au condus ţara împreună cu socialiştii.

Picătura care a vărsat "paharul" coaliţiei a fost decizia premierului Ferenc Gyurcsany de a-l schimba pe ministrul sănătăţii, liberala Agnes Horvath, după ce, în cadrul unui recent referendum, populaţia a respins o serie de reforme în domeniul sănătăţii.

Dar acesta a fost doar vârful aisbergului. În aproape toate legislaturile comune au existat tensiuni între cei doi parteneri, care până la urmă s-au atenuat, fiecare având nevoie unul de celălalt. Fără socialişti, liberalii nu ar fi putut accede la guvernare, iar fără liberali, cu excepţia unui singur ciclu de guvernare, socialiştii nu ar fi avut majoritatea în parlament.

Liberalii se tem că partidul lor va dispărea

Lucrurile s-au acutizat în ultimii doi ani, când PSU, din cauza pachetului de măsuri de austeritate, a început să piardă din popularitate, în ultimele şase-şapte luni aflându-se într-o adevărată degringoladă în sondaje. Liberalii speră ca ieşirea din coaliţie să mai poată salva formaţiunea lor de la dispariţia de pe scena politică, în condiţiile în care, în ultimul sondaj de luni, mai erau creditaţi cu doar unu la sută.

Alianţa invocă drept motiv principal al divorţului neacceptarea de către socialişti a reformelor economice cu caracter liberal. Dar nu este deloc o certitudine că măsura îi va salva, mai ales că partidul este zguduit şi de un scandal intern legat de alegerea preşedintelui. După dezbateri şi controverse, votul a fost invalidat şi, în iunie, se va organiza un nou scrutin pentru alegerea noului lider.

Similitudini cu România

Deşi nu recunosc, decizia liberalilor reprezintă o lovitură pentru PSU şi pentru premierul Gyurcsany. Cu toate declaraţiile lor optimiste - devenind guvern monocolor, chiar dacă minoritar, se va putea duce o politică de reforme mai unitară şi coerentă - situaţia socialiştilor nu este roz. Liberalii au promis că vor colabora în parlament cu PSU, dar o majoritate obţinută în acest fel îi va obliga pe socialişti la compromisuri cu toate partidele, aşa cum s-a întâmplat şi în România.

Deocamdată, Gyurcsany şi-a remaniat cabinetul, creând şi două noi ministere. Cea mai sensibilă problemă rămâne cea a alegerilor anticipate. Teoretic, printr-un vot de neîncredere, guvernul ar putea pica în orice moment.

Dar, cel puţin deocamdată, analişti unguri exclud această posibilitate, susţinând că singurul interesat este Fidesz, care ar putea forma singur un guvern, dar preferă ca blamul măsurilor de austeritate să revină în continuare socialiştilor, iar partidul de opoziţie să-şi poată menţine şi spori baza electorală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite