Actele de reverenţă şi stigmatizarea politică nu se împacă, îi transmite Guvernul ungar celui român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actele de reverenţă sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politică, iar Guvernul ungar nu intenţionează să comunice cu Guvernul român în această privinţă, a declarat duminică Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relaţiile internaţionale, relatează site-ul politics.hu, citat de Mediafax.

Şeful Guvernului ungar, Viktor Orban, a fost tratat cu dispreţ de omologul său român, Victor Ponta, la reuniunea de vineri de la Bucureşti a mai multor lideri europeni, scrie presa ungară. Orban a fost singurul premier care nu a fost primit de Ponta cu ocazia reuniunii grupului „Prietenii coeziunii", notează cotidianul Nepszabadsag.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Craiova, că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Lazslo, în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Kover Lazslo i-a jignit pe români în ţara lor, acuzând Guvernul român de comportament „neprietenos, necivilizat şi barbar", a adăugat Ponta.

„În România, nu acceptăm comemorări şi sărbători în cinstea unor persoane care sunt sau au fost cunoscute ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite şi pro-fasciste", a mai spus premierul român.

Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat că preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să se amestece în campania pentru alegerile locale din România.

În acest context, Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relaţiile internaţionale, a declarat duminică pentru postul de radio Kossuth că actele de reverenţă sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politică, iar Guvernul ungar nu intenţionează să comunice cu Guvernul român în această privinţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite