Undele seismice din China au înconjurat pământul de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii japonezi de la observatorul seismologic Matsushiro (aflat la nord de Tokyo) au anunţat că undele create de cutremurul care a afectat China la începutul săptămânii au făcut de

Specialiştii japonezi de la observatorul seismologic Matsushiro (aflat la nord de Tokyo) au anunţat că undele create de cutremurul care a afectat China la începutul săptămânii au făcut de două ori înconjurul lumii, demonstrând forţa acestuia.

La 13 minute după producerea seismului, observatorul din Japonia a detectat "unde de suprafaţă", iar ulterior, seismografii au înregistrat aceleaşi unde în două reprize, deplasându-se către est.

"Itinerariul" a pornit din provincia chineză Sichuan, a trecut prin Japonia, a traversat apoi Oceanul Pacific până în America, trecând şi peste Oceanul Atlantic, Africa şi revenind în Asia. Numai seismele cu magnitudinea de peste 8 grade pot provoca unde seismice capabile să facă înconjurul planetei mai mult de o dată.

Anchetă pentru şcolile distruse de cutremur

"Dacă se va dovedi că au existat probleme legate de construcţia şcolilor, vom trata responsabilii fără nicio toleranţă", a declarat un oficial al Ministerului Educaţiei, după ce mai mulţi părinţi au acuzat calitatea construcţiilor şcolare care s-au prăbuşit în câteva secunde. Alte imobile, aflate în apropierea acestor şcoli, nu au fost atât de grav avariate.

"Au fost prost construite, unii au vrut să facă economii", a declarat un bărbat care participă la operaţiunile de intervenţie de la colegiul din Juyuan. Conform estimărilor, numărul copiilor prinşi sub ruinele şcolilor este de ordinul miilor.

Astrologii prevăd alte nenorociri pentru Asia

După ciclonul devastator Nargis, care a lovit Birmania, şi cutremurul din China (catastrofe naturale produse într-un interval de 10 zile în două ţări vecine), previziunile astrologilor birmanezi nu sunt deloc încurajatoare pentru continentul asiatic.

Anul 2008 va mai aduce nenorociri de acest gen, fie taifunuri puternice, fie alte seisme, sunt de părere aceştia.

Un copil a fost salvat după 80 de ore

Echipele de intervenţie au reuşit să recupereze ieri de sub dărâmăturile unei şcoli din Beichuan un copil care a supravieţuit ca prin minune mai mult de 80 de ore. Joi, o elevă de 11 ani a fost salvată după 68 de ore petrecute sub ruinele şcolii din Yingxiu, locul epicentrului seismului. Totodată, autorităţile chineze au declarat că vor permite adoptarea unui număr mare de copii ai căror părinţi au murit la cutremur.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite