Un reportaj fals provoacă panică în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rănile lăsate de invazia trupelor ruseşti din august 2008, în Georgia, sunt departe de a se fi cicatrizat. A demonstrat-o un fals reportaj difuzat de un post de televiziune local.

Postul privat Imedi a transmis, sâmbătă, că  ruşii au intrat din nou în Georgia, folosind imagini de arhivă din timpul războiului din 2008. Comentatorii au anunţat că tancurile ruseşti înaintau spre capitala Tbilisi, în timp ce porturile şi aeroporturile georgiene erau puternic bombardate.

La sfârşitul buletinului de ştiri, postul a recunoscut că reportajul era fals, scopul fiind acela de a demonstra că situaţia s-ar putea repeta oricând.
Precizările au venit, însă, prea târziu.

Populaţia, încă traumatizată, de dezastrul provocat de ruşi în 2008, a reacţionat panicată. Serviciile de urgenţă au înregistrat un număr record de apeluri. La Gori, oraşul cel mai afectat de război, sute de locuitori s-au repezit în magazine, golind rafturile pentru a-şi face provizii.

Supraîncărcate, reţelele de telefonie mobilă au căzut, iar spitalele au înregistrat mai multe cazuri de crize cardiace şi atacuri de panică. Un episod asemănător, având însă la bază o ficţiune, a avut loc în 1938, în Statele Unite. Atunci, Orson Welles a terorizat o întreagă Americă anunţând invazia marţienilor.

Iniţiativa postului Imedi a suscitat critici dure la Tbilisi, mai mulţi oficiali guvernamentali declarând că gestul vine în contradicţie cu etica jurnalistică. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite