Un război greu de evitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Barack Obama, a fost nevoit să dea explicaţii publice după o recentă declaraţie a şefului Pentagonului, Leon Panetta, care a spus că războiul dintre Iran şi Israel s-ar putea declanşa în următoarele luni.

Obama a încercat să liniştească publicul, afirmând că Tel Avivul nu a luat încă o decizie finală cu privire la bombardarea de ţinte nucleare iraniene. Alţi lideri occidentali sunt mai puţin optimişti decât Barack Obama. Astfel, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a recunoscut într-un interviu acordat revistei „Politique Internationale" că autorităţile israeliene preferă mai degrabă opţiunea militară. Singura modalitate de a evita acest deznodământ este aceea de a convinge Iranul să renunţe la cursa lipsită de sens a bombei nucleare şi la ameninţările la adresa statelor vecine. În caz contrar, Sarkozy spune că operaţiunea militară va fi practic inevitabilă.

Însă Obama se poate găsi într-o situaţie disperată. În plină campanie prezidenţială, ar fi dificil pentru preşedinte să abandoneze un aliat strategic al SUA în Orientul Mijlociu, în spatele căruia se află, de asemenea, un puternic lobby evreiesc. Dacă, într-adevăr, Israelul a decis să lanseze o operaţiune militară, acest lucru se va întâmpla înainte de 6 noiembrie, data alegerilor prezidenţiale din SUA.

În ciuda discursurilor pacifiste ale lui Barack Obama, forţele navale americane continuă să se grupeze în apropierea coastei iraniene, iar aceste pregătiri nu fac Teheranul mai conciliant. Generalul Hossein Salami, comandantul adjunct al Gardienilor Revoluţiei, a promis să atace orice ţară al cărei teritoriu ar putea fi folosit pentru a ataca Iranul. Generalul Salami se referea cu siguranţă la Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi alţi aliaţi americani din Golf. Iranul exacerbează cu bună-ştiinţă ameninţările, susţinând că este capabil să blocheze rutele de export de petrol şi să distrugă platformele şi terminale petroliere.

În cele din urmă, preţurile petrolului ar putea ajunge la 200 de dolari pe baril, şi ar afecta economia globală. Teheranul speră ca în faţa unui astfel de scenariu  Washingtonul să renunţe la o intervenţie directă în conflictul israeliano-iranian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite