Un pensionar din Peru revendică Machu Picchu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edgar Echegaray Abril, acum în vârstă de 70 de ani, susţine că celebrul sit îi aparţine încă din 1910

El cere despăgubiri de mai multe sute de milioane de euro şi duce o bătălie înverşunată în instanţă pentru ca drepturile să-i fie recunoscute.

În susţinerea afirmaţiilor sale, septuagenarul arată un act de vânzare datat „14 iunie 1910", care ar dovedi că înaintaşii săi au achiziţionat, în schimbul unei substanţiale cantităţi de aur, un teren întins pe care se află vestigiile incaşilor. Situl arheologic Machu Picchu este socotit unul dintre cele mai faimoase din lume şi este vizitat de peste 700.000 de turişti în fiecare an.

În 1944, părinţii lui Edgar Abril şi-au vândut proprietatea familiei Zavaleta, dar contractul stipula că ruinele nu făceau parte din actul de vânzare. Statul peruan nu a întocmit niciodată actele de expropiere necesare pentru ca tranzacţia să fie perfect legală. Astfel, trecerea teritoriului în beneficiul statului peruan nu a fost niciodată oficializată şi, mai mult, familia lui Abril nu a primit vreo despăgubire pentru pierderea proprietăţii, aşa cum prevedea legea.

Act de vânzare valabil

Acum, după şapte ani de confruntări prin tribunale, Edgar Abril s-a adresat UNESCO, cu speranţa că organizaţia internaţională va face presiuni asuprea guvernului peruan ca acesta să recunoască drepturile pe care familia sa le are asupra teritoriului declarat, în 1983, Patrimoniu al Umanităţii. Dacă Abril ar câştiga procesul, el ar urma să primească de la statul peruan o sumă substanţială, de ordinul sutelor de milioane de euro.

Fausto Salinas, avocatul care reprezintă familia Abril în diferendul cu statul peruan, spune că este încrezător şi are convingerea că, odată cu intervenţia UNESCO, despăgubirile îi vor fi acordate clientului său. „În Peru, ca de altfel în dreptul internaţional, dacă o proprietate nu-ţi este expropriată, ai în continuare drepturi asupra ei", explică Salinas.

Pe de altă parte, guvernul peruan nici nu vrea să audă de revendicările familiei Abril şi spune că „terenul şi vestigiile de la Machu Picchu aparţin tuturor peruanilor".

Ruinele oraşului Machu Picchu, aflate la o înălţime de peste 2.760 de metri, considerate unele dintre cele mai frumoase şi enigmatice situri străvechi din lume, au fost redescoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite