Un partid prorus câştigă alegerile în Letonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Armoniei, formaţiune a minorităţii rusofone, s-a impus în urma alegerilor anticipate ce au avut loc ieri în ţara baltică

Conform rezultatului obţinut după numărarea buletinelor din 1.023 de secţii de votare, partidul care n-a participat niciodată la guvernare de când Letonia şi-a dobândit independenţa în 1991, este creditat cu 28,5% din voturi. El devansează cu mult cele două formaţiuni de centru-dreapta: Partidul Reformei, fondat de fostul preşedinte Valdis Zatlers în timpul cruciadei sale împotriva oligarhilor, creditat cu 20,8% din voturi şi Partidul Unităţii al (deja fostului) premier Valdis Dombrovskis, care a obţinut doar 18,8%.

Liderul formaţiunii Centrului Armoniei, Nils Ussakov, 35 de ani, este convins că oamenii politici letoni vor fi în măsură să formeze o coaliţie care să reprezinte „toate interesele alegătorilor".
Valdis Dombrovskis, care propovăduieşte o continuare a politicii de austeritate şi de aderare la zona euro în 2014, a declarat deja că demarează chiar de azi negocieri cu partidul lui Zatlers.
Centrul Armoniei şi-a dobândit popularitatea în special datorită propunerii de a renegocia cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional planul de salvare de 7,5 miliarde de euro stabilit în 2008.

Letonia se bucură de o creştere economică susţinută şi constantă, deşi în 2009 PIB-ul său a scăzut dramatic cu 18%, cel mai mare procent, la acea vreme, din Uniunea Europeană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite