Un nou dezastru ameninţă Japonia: taifunul Songda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi cum consecinţele cutremurului devastator şi ale tsunamiului din 11 martie ori distrugere a reactoarelor de la Fukushima nu ar fi fost de ajuns, o nouă alarmă a fost declanşată de autorităţile de la Tokyo: sosirea taifunului Songda.

Acesta se îndrepta, ieri, spre nord-estul arhipelagului nipon, însoţit de ploi torenţiale. Până în prezent, Songda a „măturat" Filipine şi Taiwan, provocând moartea a cel puţin două persoane şi evacuarea altor câteva mii. În provincia filipineză Albay, familiile evacuate (peste 50.000) au primit câte cinci kilograme de orez, semn că autorităţile se aşteaptă şi la alte zile dificile.

Apa contaminată, o problemă

Specialiştii se tem ca puternica furtună să nu afecteze centrala nucleară Fukushima Daiichi, aflată la 220 de kilometri nord-est de Tokyo, deja grav avariată de cutremurul din 11 martie. Taifunul a provocat ploi violente în regiunea Fukushima şi există temeri referitoare la deversarea, în Oceanul Pacific, a apei de ploaie contaminate. BBC susţine că centrala de la Fukushima nu este pregătită pentru sosirea taifunului, iar Tokyo Electric Power (Tepco), compania care gestionează centrala, este de părere că taifunul va propaga material radioactiv în aer şi în apă.

La complexul nuclear, Tepco s-a folosit de răşini sintetice pentru a evita ca vreunul dintre depozitele radioactive să sufere daune grave. În funcţie de evoluţia taifunului, astăzi se va lua decizia închiderii temporare (sau nu) a rafinăriei Nishihara din Okinawa, anunţă Reuters. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite