Un milionar de stânga câştigă alegerile în Slovenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Ljubljanei, Zoran Jankovici, a surprins duminică seara, câştigând alegerile legislative anticipate din Slovenia.

În vârstă de 58 de ani, Jankovici este un milionar de centru-stânga cu mai multă experienţă în afaceri decât în politică. El a declarat de mai multe ori că are „inima la stânga şi portofelul la dreapta" şi că este mai degrabă om de afaceri decât om politic. El a condus ani buni un lanţul cunoscut de supermarketuri Mercator, din care a făcut o mică avere.

Născut în Serbia dintr-un tată sârb şi o mamă slovenă, el este primarul capitalei din 2006, fiind extrem de popular. A reuşit să treacă peste ,,handicapul" originii şi peste scandalurile iscate în jurul celor doi fii ai săi, suspectaţi că au comis fraude fiscale. Slovenii au apreciat că Jankovici nu s-a dezis niciodată de fiii săi. „Ei sunt şi vor fi întotdeauna fiii mei şi îi vor apăra", a declarat politicianul.

A înfiinţat ,,Partidul Slovenia Pozitivă" în urmă cu doar două luni tocmai cu scopul de a intra în competiţia pentru alegerile legislative anticipate. Primarul-antreprenor spune că a administrat Ljubljana „ca pe o întreprindere", modernizând în primul rând reţeaua de transport în comun şi construind mii de locuinţe. Zoran Jankovici a declarat că vrea să conducă ţara după acelaşi model bazat pe pragmatism.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite