Un microfon deschis îl pune rău pe Obama cu republicanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O discuţie particulară între preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, pe tema scutului american antirachetă tulbură apele în America.

Fără să ştie că un microfon al presei era deschis, şeful Casei Albe, Barack Obama, i-a cerut, luni, preşedintelui rus în exerciţiu, Dmitri Medvedev, să îi mai acorde timp pentru negocierea scutului antirachetă până după alegerile din SUA, relatează postul de televiziune ABC News.

„În toate aceste probleme, dar mai ales în problema apărării antirachetă, totul se poate rezolva, dar este important să îmi ofere spaţiu de manevră", a spus Barack Obama.

„Da. Înţeleg, înţeleg mesajul despre spaţiul de manevră. Spaţiu pentru dumneavoastră", a răspuns liderul de la Kremlin.

„Acestea sunt ultimele alegeri la care particip. După alegeri, voi avea mai multă flexibilitate", a explicat Obama.

„Înţeleg. Îi voi transmite această informaţie lui Vladimir", a venit replica lui Medvedev ", la sfârşitul întâlnirii de 90 de minute, referindu-se, la Vladimir Putin, care urmează să fie învestit în funcţia de preşedinte la 7 mai.

Imediat, presa a cerut explicaţii şi confirmarea discuţiei. Contactat de ABC News, adjunctul consilierului Casei Albe pentru securitate naţională, Ben Rhodes, a spus că exista spaţiu de manevră pentru ca cele două ţări să ajungă la un aranjament satisfăcător pentru ambele părţi.

O altă oficialitate a Administraţiei americane a declarat că „este un an politic în care Rusia tocmai a avut alegeri, SUA vor avea alegeri prezidenţiale şi pentru Congres şi nu este anul în care chestiuni atât de complexe precum scutul antirachetă  pot fi rezolvate."

Barack Obama şi Dmitri Medvedev au avut o întrevedere de 90 de minute, luni, la Seul, unde au participat la Summitul pe tema Securităţi Nucleare. Cu această ocazie, cei doi lideri au recunoscut că, în pofida îmbunătăţirii relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, continuă să existe tensiuni cauzate de desfăşurarea scutului antirachetă din Europa.

Republicanii au luat foc

Adversarii republicani ai lui Barack Obama au denunţat conversaţia dintre preşedinţii american şi rus la Seul, ce a făcut înconjurul lumii din cauza unui microfon rămas deschis. Acest dialog dovedeşte, în opinia lor, că liderul de Casa Albă îşi ascunde intenţiile reale pentru un al doilea eventual mandat, relatează AFP.

Opoziţia îl acuză pe preşedintele Obama că îşi încalcă promisiunea de a nu dilua sistemul de apărare antirachetă, prin negocieri cu Rusia. Deputatul de Ohio, Michael Turner, a declarat: „Congresul a comunicat clar Administraţiei Obama şi altor ţări că va bloca orice încercare de a reduce sistemul de apărare antirachetă".

Într-un comunicat de campanie, republicanul Mitt Romney spune: „Ştim de-acum că preşedintele Obama va spune sau face orice să fie reales. Înţelegem acum că această atitudine vizează şi relaţiile cu guvernul rus".

Romney îi cere preşedintelui Obama să spună în ce alte domenii intenţionează să dea dovadă de „flexibilitate" în timpul unui al doilea mandat. Mitt Romney, candidat favorit la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din SUA, a declarat că Rusia este „inamicul geopolitic numărul unu" al Statelor Unite. Într-un interviu acordat CNN, Romney a spus că Rusia „se aliniază cu cei mai răi actori ai lumii", inclusiv Siria şi Iran. Republicanul a apreciat că această declaraţie este „alarmantă şi tulburătoare".

 „Rusia este un inamic geopolitic... iar ideea că preşedintele nostru planifică să facă ceva ce nu este dispus să spună poporului american înainte de alegeri este ceva ce consider foarte, foarte alarmant", a spus Romney. Alegerile prezidenţiale americane vor avea loc în noiembrie 2012, iar învestirea în funcţie a noului lider american va avea loc în ianuarie 2013. Potrivit celor mai recente sondaje, Obama este favorit.

Medvedev îi dă replica lui Romney

Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a sfătuit marţi pe candidatul republican Mitt Romney să îşi „folosească mintea" atunci când vorbeşte despre Rusia, reacţionând faţă de o declaraţie a acestuia în care a calificat Rusia drept „inamicul geopolitic numărul unu" al Statelor Unite, relatează AFP.

„Le-aş recomanda tuturor candidaţilor la preşedinţia americană două lucruri, şi anume, în primul rând, să apeleze la raţiune şi să îşi folosească mintea, un lucru ce nu va dăuna unui candidat, iar în al doilea rând, să se uite la ceas: suntem în 2012 şi nu în anii '70", a declarat Medvedev pentru agenţiile ruse la Seul, reacţionând faţă de declaraţiile pe care Romney le-a făcut luni la CNN.

Obama a mai păţit-o

Pe Twitter, Brendan Buck, purtătorul de cuvânt al preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, s-a întrebat „oare ce altceva promite preşedintele şuşotind?", amintind că nu este prima dată când dinspre preşedinţie apar afirmaţii potenţial stânjenitoare, din cauza unui microfon rămas deschis.

La începutul lui noiembrie, site-ul francez „Arrêt sur images" a dezvăluit o conversaţie la summitul G20 de la Cannes în cursul căreia Obama a părut să i se plângă omologului său francez ,Nicolas Sarkozy, că este nevoit să trateze „în fiecare zi" cu premierul israelian Benjamin Netanyahu un incident deja exploatat de republicani la vremea respectivă.

"Rusia este un inamic geopolitic... iar ideea că preşedintele nostru planifică să facă ceva ce nu este dispus să spună poporului american înainte de alegeri este ceva ce consider foarte, foarte alarmant."

Mitt Romney fost guvernator de Massachusetts

Experţii lucrează

Experţii americani şi ruşi vor lucra asupra aspectelor tehnice ale sistemului de apărare antirachetă al SUA în Europa până la sfârşitul acestui an, pentru ca în 2013 să realizeze un progres în această problemă, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama.

Potrivit preşedintelui SUA, progresul în problema scutului antirachetă în relaţiile dintre Rusia şi SUA este posibil în anul 2013, dacă vor fi soluţionate problemele tehnice. Obama a subliniat că atmosfera actuală din jurul problemei scutului antirachetă nu contribuie la consultaţii raţionale în această problemă.

Orientul Mijlociu şi Asia, sub „scut"

NATO va anunţa încheierea primei faze a scutului său antirachetă din Europa de Est la summitul de la Chicago din mai, la care preşedintele ales al Rusiei Vladimir Putin nu va participa, a anunţat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen (foto), relatează AFP.

„Pot să confirm că intenţionăm să anunţăm ceea ce putem numi o capacitate interimară a sistemului NATO. Acest lucru face parte din prima fază de dezvoltare a sistemului de apărare antirachetă al NATO", a declarat luni secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în cadrul unei videoconferinţe cu jurnaliştii la Moscova. Rasmussen a confirmat totuşi că Vladimir Putin nu va participa, cel mai probabil, la Summitul NATO din 20 şi 21 mai de la Chicago, „din cauza unui program intern foarte încărcat în Rusia".

Secretarul general al NATO a afirmat totuşi că o întâlnire cu Putin va avea loc după învestitura acestuia, la 7 mai. Lansat în 2010, proiectul scutului antirachetă a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, care îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa.

NATO afirmă că acest sistem nu vizează Rusia, ci o ameninţare venită din Orientul Mijlociu, în special Iran.Pentagonul a anunţat că pe lângă Europa, SUA planifică să amplaseze scutul antirachetă şi în Orientul Mijlociu, şi în Asia. Sistemul de apărare antirachetă se va realiza împreună cu Australia, Coreea de Sud şi Japonia.

SUA intenţionează de asemenea să perfecţioneze compatibilitatea operativă şi schimbul de informaţii cu ţările membre ale Consiliului de Cooperare din Golf.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite