Un magistrat pentru Preşedinţia Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au ieşit ieri la rampă alături de candidatul-surpriză pentru alegerile prezidenţiale din Parlament, programate pentru 16 martie - judecătorul Nicolae Timofti, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Este candidatul pe care ni l-a dat Dumnezeu, după doi ani şi jumătate în care ne-am chinuit. Este un om al legii. Credem că prin votul de vineri vom pune punct speculaţiilor precum că fiecare din noi trage la turta sa", a declarat liberalul Mihai Ghimpu. La fel de optimist a fost şi preşedintele interimar Marian Lupu. „Vrem să terminăm odată cu criza politică şi să intrăm într-o fază calitativ nouă", a spus liderul democraţilor.   

„Voi fi preşedintele tuturor cetăţenilor"

Liberal-democratul Vlad Filat a recunoscut că nu le-a fost uşor să ajungă la acest compromis. „Am avut totuşi posibilitatea să ne convingem că are calităţile morale necesare pentru a ocupa această funcţie", l-a lăudat premierul.

Vădit emoţionat, favoritul Alianţei suţine că înţelege povara pe care şi-a asumat-o. „Nu sunt şi nu voi fi preşedintele Alianţei, ci al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Mă voi conforma pe deplin Legii fundamentale. Voi încerca să păstrez echilibrul între forţele politice şi să asigur liniştea în ţară", a spus Nicolae Timofti în noua sa postură.

Liderii AIE l-au asigurat pe magistrat că are în acest moment toate cele 58 de voturi ale majorităţii parlamentare. Nu se ştie însă dacă Timofti va reuşi să smulgă şi alte trei voturi necesare alegerii şefului statului. Neafiliatul Mihai Godea îşi va anunţa miercuri poziţia, iar Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor, grupul de transfugi comunişti, a spus că va veni cu un răspuns abia joi, cu o zi înaintea alegerii din Parlament.

Chiar şi cu o candidatură apolitică din partea Alianţei, opoziţia comunistă nu renunţă la protestele de amploare pe care intenţionează să le organizeze la 16 martie. „Rămânem pe poziţii. Un lucru e clar, o alianţă rea nu poate veni cu un candidat bun", ne-a spus deputatul Marc Tkaciuk. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite