Un liberal sau un comunist la Chişinău?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Treisprezece candidaţi s-au luptat ieri pentru a ajunge în fotoliul de edil-şef al Chişinăului, dar greii au fost liberalul Dorin Chirtoacă şi comunistul Igor Dodon. Oamenii aşteaptă ca viitorul primar să repare drumurile, să strângă gunoiul, să le dea locuri de muncă şi să-i ducă în Europa. 

Ca de obicei, primii la vot au ieşit pensionarii. Cu paşapoarte sovietice în mâini şi sprijiniţi în cârje, bătrânii se grăbeau să pună ştampila „Votat" pe buletinele de diferite culori. „E timpul să trăim şi noi ca-n Vest. Vreau un oraş modern cu cetăţeni curajoşi, cărora să nu le fie frică să bată la uşa funcţionarilor", ne-a spus Ion Chiroşca, de 81 de ani, venit la braţ cu soţia. Alegătorii tineri, mulţi cu copii în braţe, şi-ar dori o casă şi un loc de muncă. „Ne-am săturat de vorbe, vrem fapte. O casă unde să-i pot asigura copilului un viitor", afirmă Ana Sâlnic, de 30 de ani.

Candidaţii se văd primari

Nu toţi s-au grăbit să ajungă la secţiile de votare dis-de-dimineaţă. Mulţi au profitat de soarele de afară şi au luat cu asalt plajele şi parcurile din Capitală, unde mirosea a grătar. Chiar şi la iarbă verde, oamenii erau cu gândul „la soarta ţării". „Ştiu ce vreau de la viitorul primar: drumuri mai bune, mai multe locuri de muncă, dar şi de odihnă. Să ne simţim şi noi ca-n Europa", spune Svetlana Nazarciuc, de 31 de ani.

Liberalul Dorin Chirtoacă a votat dis-de-dimineaţă



Cel mai matinal dintre aspiranţii la şefia Primăriei a fost liberalul Dorin Chirtoacă, venit să voteze la ora 8.00 „pentru a da un exemplu chişinăuienilor". Devenit acum patru ani cel mai tânăr primar din Europa, Chirtoacă speră să ia încă un mandat din prima, dar „nu s-ar supăra dacă ar fi şi turul doi". Principalul său concurent, comunistul Igor Dodon, a pozat în familist, prezentându-se la urnă împreună cu soţia şi cei doi băieţi. Dodon nu a riscat un pronostic, pentru că „nu este un proroc", dar a spus că sunt şanse mari „să punem punct din primul tur".

Încălcări multe, dar mărunte

Ceilalţi candidaţi, deşi creditaţi cu şanse infime de sociologi şi analişti politici, s-au arătat la fel de siguri de victorie şi au votat cu toţii pentru „un oraş european, modern, curat, liniştit, în care să ne placă să trăim".  Nici scrutinul din acest an nu a fost scutit de incidente. Totuşi, au fost mai puţine şi nu atât de grave pe cât ne-am fi putut aştepta după o campanie murdară şi agresivă, după cum au calificat-o comentatorii şi înşişi concurenţii. În unele secţii s-a votat pe întuneric, în clădiri avariate, nu au ajuns buletine de vot, iar în liste au apărut ca şi la scrutinele precedente „suflete moarte".

Liberalul Dorin Chirtoacă  a votat dis-de-dimineaţă

Comunistul Igor Dodon a trecut întâi pe la biserică



Potrivit observatorilor, una dintre cele mai grave abateri a avut loc în oraşul Stăuceni, din municipiul Chişinău, unde peste 60 de alegători au venit să voteze cu vize de reşedinţă obţinute recent, dar fără să ştie măcar pe ce stradă „locuiesc", motiv pentru care conducerea secţiei de votare a chemat Poliţia.

Turul doi

Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, estimează că în 40-45% din primăriile din ţară va fi organizat turul doi de scrutin, peste două săptămâni, scenariu valabil, cel mai probabil, şi pentru Capitală.

Incidente la Corjova

Provocările nu au lipsit nici la acest scrutin în satul Corjova, de pe malul stâng al Nistrului. Localnicii au rămas fără curent încă la 5 dimineaţa, iar mai multe maşini ale miliţiei au blocat intrările în sat, împiedicând astfel sătenii să meargă la vot în localitatea vecină, Cocieri. Aproape 200 de oameni au protestat în faţa Liceului „Mihai Eminescu" din Corjova, fiind indignaţi că satul, pe care îl consideră parte a republicii separatiste, participă la alegeri. „Este un scenariu tras la indigo! La fel ca la alegerile trecute, au blocat toată localitatea. Au intimidat oamenii din sat timp de două săptămâni prin articole de presă", a declarat primarul satului Corjova, Valeriu Miţul, candidat pentru un nou mandat.Într-un final, căile de acces spre secţia din Cocieri au fost deblocate. Corjova este subordonată Chişinăului, dar controlată de Tiraspol. Anastasia Nani

Alegeri îmbibate cu miros de frigărui

Duminică dimineaţă, oamenii de la sate şi-au pus straie de sărbătoare şi au mers la alegeri. Spre deosebire de alte scrutine, de această dată în multe secţii de votare nu a mai răsunat muzica în difuzoare, ceea ce i-a nemulţumit pe unii alegători. La Vulcăneşti (raionul Nisporeni), sat locuit de rromi, cabinele de vot au fost instalate în incinta şcolii. „Cele mai active sunt femeile. Bărbaţii nu-s acasă. Au plecat peste hotare", ne-a spus Maria Axente, preşedintele secţiei de votare.

Comunistul Igor Dodon  a trecut întâi pe la biserică

Puţinii bărbaţi care au rămas în sat au preferat să joace cărţi şi să facă frigărui, chiar peste drum de şcoală. Jocul era încordat, miza fiind mare - un teanc de lei se înălţa în mijlocul mesei. Când ne-au văzut, cartoforii s-au retras în curtea unde era încins grătarul. Majoritatea votanţilor vorbeau în romani.  „Îşi spun în limba lor: «Votaţi trei trandafiri» (Partidul Democrat din Moldova condus de Marian Lupu). Candidatul acestui partid le-a promis să-l elibereze pe unul dintre ai lor de la puşcărie", ne-a explicat un observator indignat, luându-şi notiţe.

Fără grabă la urne 

Alegătorii din satul Vorniceni, Străşeni, nu s-au grăbit să-şi exercite dreptul la vot. La piaţa improvizată din centrul satului am găsit mai multă lume decât la secţia de votare. „Am votat ca să avem un sat mai frumos, să primim pensii mai mari, să fie oamenii mulţumiţi", a spus pensionarul Valeriu Bulat. „Nici nu ştiu ce am ales. Cum va fi aşa a fi. Toţi promit că o să facă bine, dar fac doar ce vor", s-a dat cu părerea Vera Gămuraru. Nici alegătorii din Lozova nu au fost mai activi. „Am avut de lucru şi ne pare rău că am uitat să aducem un casetofon, să fie mai vesel", a spus Zinaida Sturza, preşedintele secţiei de votare din localitate. Alegătorii din oraşul Vatra, municipiul Chişinău, au aşteptat minute în şir ca să voteze. 

"L-am votat pe cel care cred că ne va aduce apă în sat.''
Angela Pancu locuitoare a satului Vulcăneşti

"Niciodată nu am avut aşa aglomeraţie.''
Floarea Petrov preşedintele secţiei de votare din Vatra

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite