Un fost jurnalist a coordonat uciderea lui Osama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şef al echipei SEALS, Bill McRaven a conceput operaţiunea „Geronimo“, după ce, în 2003, l-a „lichidat“ pe Saddam Hussein. McRaven voia să devină ziarist şi a absolvit în 1977 Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Texas din Austin.

Într-un recent articol-portret, revista „Time" a scris despre amiral: „În cazul în care comisia de acordare a premiilor Pulitzer ar stabili o nouă categorie, pentru un ziarist care îl va omorî pe cel mai căutat terorist din lume, cu siguranţă distincţia îi va fi conferită lui Bill McRaven".Chiar dacă nu a făcut parte efectiv din echipa care a operat în Pakistan, cu alte cuvinte, „nu a fost pe teren", McRaven coordona totul din Afganistan.

Actualul director CIA,

Leon Panetta, a recunoscut că McRaven a fost „adevăratul comandant" al operaţiunii militare de anihilare a lui Osama bin Laden. La ordinul preşedintelui Obama, el a elaborat trei scenarii: bombardarea vilei în care se ascundea Osama, o acţiune împreună cu serviciile secrete pakistaneze sau o operaţiune de comando americană  ultrasecretă cu elicoptere. Preşedintele a ales ultima variantă.

Ziarist pregătit de forţele navale

McRaven voia să devină ziarist şi a absolvit în 1977 Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Texas din Austin, făcând parte şi din programul ROTC al forţelor navale. Acest program oferă tinerilor burse, iar la absolvire devin ofiţeri în rezervă şi pot fi mobilizaţi oricând. Deşi îi plăcea ziaristica, viitorul viceamiral a ales totuşi cariera militară. Fără a-şi uita însă pregătirea de bază.

Astfel,  în 1996 a publicat cartea „Operaţii Speciale", despre organizarea unor operaţiuni de comando, pe baza a opt studii de caz, printre care capturarea lui Mussolini de către rezistenţa italiană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi eliberarea ostaticilor israelieni de la Entebbe, pasageri ai unui avion deturnat de comandouri palestiniene extremiste.

Cariera lui militară a început cu stângul, aparent. Făcea parte din echipa faimosului Dick Marcinko, al cărui motto era: „Misiunea mea este asasinatul" şi care îşi antrena oamenii punându-i să înghită otravă de cobra.

Şef al trupelor SEAL

Nimeni nu avea curajul să-l contrazică şi totuşi McRaven a refuzat să participe la o misiune care i-a ridicat semne de întrebare. Deşi toată lumea a crezut că va fi sfârşitul lui în armată, nu a fost aşa. A urcat pe scara ierarhică până la rangul de viceamiral, iar din 2008 conduce trupele SEAL. El se află în fruntea unei unităţi speciale ultrasecrete compuse din 4.000 de oameni - Joint Special Operation Command - de la Fort Bragg şi baza aeriană Pope din Carolina de Nord. În curând, având în vedere ultimul succes, va primi cea de-a patra stea.

Texanul e considerat unul dintre cei mai experimentaţi vânători de terorişti. Cu toate că a împlinit 55 de ani, participă uneori pe teren la acţiuni împreună cu echipa. Din baza de la Afganistan a condus operaţiunile de lichidare a mai multor sute de lideri talibani şi ai Al-Qaida, desfăşurate mai ales noaptea.

Dar, înaintea acestei operaţiuni, McRaven s-a aflat în fruntea Task Force 121, o forţă specială miniaturală cu o structură de comandă atât de secretă încât nu s-a cunoscut până de curând nimic despre rolul jucat de el aici. Task Force 121 a fost cea care l-a capturat pe Saddam Hussein, în 2003, sub comanda lui McRaven şi reprezintă o forţă cu totul nouă într-un război, un amestec între serviciile de informaţii şi forţă militară activă. Este o combinaţie a agenţilor CIA, militarilor din Delta  Force şi din forţele aeriene. A fost creată special pentru a-l descoperi şi prinde pe Bin Laden sau pe alţi lideri terorişti importanţi oriunde în lume.

Structura militară americană era convinsă că singurul care ar putea să-l captureze pe Bin Laden este McRaven. "Bill este cel mai capabil membru al SEAL de când există această unitate. Este dur din punct de vedere fizic, dar şi milos, şi poate să te înjunghie mortal într-o nanosecundă", a apreciat un fost comandant de-al lui. „Dacă cineva va fi în stare să-l prindă pe Bin Laden, acesta va fi McRaven, cu o mică echipă SEAL şi Delta Force", a prezis fostul său şef de la Casa Albă, generalul Wayne Downing. O predicţie care s-a îndeplinit. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite