Un fiasco acoperit cu o paradă militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După eşecul lansării rachetei intercontinen­tale, Phenianul şi-a prezentat arsenalul militar într-o paradă fără precedent.

„Superioritatea militară şi tehnologică nu mai este doar în mâinile imperialiştilor. Vremurile în care inamicii ne ameninţau şi ne şantajau cu bombe atomice au trecut de mult", a declarat Kim Jong-un, duminică, în primul său discurs adresat naţiunii de când a devenit liderul Coreei de Nord, după decesul tatălui său, Kim Jong-il, în luna decembrie a anului trecut.

„Nicio ţară nu ne poate ataca", a continuat Kim Jong-un, în prezenţa unor oficali de rang înalt din cadrul armatei şi partidului unic. Liderul de la Phenian a reamintit că istoria Coreei de Nord a început „cu doar două pistoale". „Dar am acumulat destulă experienţă, iar acum putem învinge orice inamic", a afirmat Kim Jong-un, potrivit căruia întărirea armatei este prioritară. „În drum spre victoria finală!", a încheiat el, în faţa a mii de militari.

O paradă fără precedent

Discursul liderului nord-coreean, care a avut loc în contextul în care Coreea de Nord a marcat împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui  Kim Il-sung, a fost urmat de o paradă militară în cursul căreia a fost organizată o prezentare fără precedent a arsenalului armatei. La paradă a fost adusă şi o rachetă ce ar fi fost prezentată în premieră, potrivit unor oficiali sud-coreeni citaţi de „New York Times".

Deşi nu este clar dacă racheta în cauză este una cu rază lungă de acţiune sau dacă Phenianul doar a încercat să intimideze, parada militară a demonstrat importanţa pe care autorităţile nord-coreene o acordă dezvoltării armelor, în ciuda eşecului înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute la lansarea rachetei ce urma să plaseze pe orbită un satelit de observare terestră, comentează publicaţia menţionată. Comunitatea internaţională a acuzat Coreea de Nord că efectuează un test balistic deghizat, însă Phenianul a respins acuzaţiile.

Eşec umilitor

Eşecul de săptămâna trecută, care a costat regimul de la Phenian 850 de milioane de dolari, nu i-a picat tocmai bine lui Kim Jong-un, care încearcă să-şi consolideze puterea. În discursul său, care a durat preţ de 20 de minute, liderul nord-coreean nu a rostit o vorbă despre racheta lansată vineri, dar a cerut poporului să nu uite de realizările tatălui său, Kim Jong-il, şi nici de cele ale bunicului său, Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord.

Pe urmele bunicului

Televiziunea nord-coreeană a difuzat un material în care a vorbit despre faptul că fizicul şi vocea actualului lider nord-coreean amintesc într-un mod uimitor de conducătorul Kim Il-sung. Presa occidentală notează, la rândul său, că stilul abordat de Kim Jong-un este diferit de cel pe care l-a avut tatăl său, care a preferat să rămână învăluit în mister. „La fel ca bunicul său, Kim Jong-un a încercat să pară mai dispus să comunice cu poporul său", a afirmat analistul Cheong Seong-chang de la Institutul Sejong din Coreea de Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite