Un fenomen ciudat: penurie de unt în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai bogată ţară din Europa a rămas în pană de unt. Norvegienii caută înnebuniţi alimentul la negru sau în duty-free-uri. A apărut şi traficul ilegal cu unt.

Popularitatea în ascensiune a unei diete bogate în grăsimi a dus la o penurie de unt în Norvegia. Magazinele au fost golite, iar preţurile la acest aliment au explodat, relatează "The Telegraph".

TINE, principala companie norvegiană de lactate a anunţat că cererea este cu 1000 de tone mai mare decât oferta şi că lipsa acestui aliment va fi resimţită până în ianuarie. Între timp, norvegienii încearcă să găsească soluţii. Pachetele de unt de 500 de grame se vând online cu până la 50 de euro. Adică de şase ori cât preţul de magazin. "Vânzările au crescut deodată, în octombrie, cu 20% şi cu 30% în noiembrie", a explicat Lars Galtung, şeful diviziei de comunicare la TINE.

Măsuri disperate

Odată cu micşorarea ofertei, au apărut şi traficanţii: vameşii au oprit, în urmă cu o săptămână, la graniţa norvegiano-suedeză, o maşină aparţinând unui cetăţean rus, care încerca să introducă în Norvegia 90 de kilograme de unt. Autorităţile de protecţie a consumatorului i-au avertizat pe cetăţeni să nu cumpere unt de la străini, potrivit televiziunii norvegiene TV2.

Alimentul poate fi însă găsit, mai nou, în duty-free-uri - în aeroporturile daneze şi feriboturile care circulă între Norvegia şi Danemarca.
Penuria de unt pune serioase probleme norvegienilor exact în perioada în care aveau mai mare nevoie de el. De Crăciun, cei care gătesc tradiţional, trebuie să facă cel puţin şapte tipuri diferite de biscuiţi.

Lipsa untului a fost pusă atât pe seama unei veri ploioase care a redus cantitatea de furaje şi prin urmare şi produsele lactate, dar mai ales pe seama popularităţii tot mai mari a unei diete sărace în carbohidraţi, dar bogate în grăsimi.

Însă locuitorii celei de-a doua celei mai bogate economii din lume (în termen de PIB raportat la cap de locuitor) pot măcar spera la ajutorul unor vecini prietenoşi. Chiar dacă firmele daneze sunt ţinute departe de taxele de import, Danemarca tot a găsit o modalitate de a da o mână de ajutor. Mai devreme în cursul acestei săptămâni, în cadrul unei emisiuni TV, spectatori miloşi au răspuns apelurilor şi s-a strâns un pachet de "ajutoare" pentru norvegieni. S-au strâns 4.000 de pachete de unt care vor fi trimise în cel mai scurt timp. De asemenea, bloggerii danezi au deschis pagini de Facebook unde solicită ajutor pentru vecinii din nord.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite