Un deficit de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Finanţe ai UE s-au înfruntat, săptămâna aceasta, la Bruxelles, asupra reconfigurării fondului de salvare de 750 de miliarde de euro înfiinţat în luna mai a anului trecut. Reuniunea s-a încheiat cu un impas, Comisia Europeană solicitând o creştere rapidă a fondurilor care pot fi împrumutate ţărilor cu probleme, în timp ce Germania, care conduce tabăra reticenţilor, susţinea că nu e nevoie să se acţioneze preci

Fundamentele economice în zona euro se îndreaptă în direcţii contradictorii: Germania şi Europa de Nord ies din recesiune, în vreme ce Europa de Sud este prinsă într-un cerc vicios format din datorii şi deflaţie. Adăugată problemelor datoriilor suverane din alte cinci ţări, această situaţie reprezintă un risc pentru euro. Iar pericolele sunt agravate de disensiunile dintre liderii politici însărcinaţi cu soluţionarea crizei. În timp ce Manuel Durão Barroso, preşedintele Comisiei, anunţa la Bruxelles că fondul de salvare a zonei euro trebuie să fie consolidat, Merkel şi ministrul său de Finanţe, Wolfgang Schauble, au descris intervenţia şefului CE ca fiind „inutilă". În particular, cancelarul german i-a spus lui Barosso să tacă, deoarece cele 440 de miliarde de euro garantate  de guvernele din zona euro nu erau nici problema şi nici banii lui. Divergenţele trenează de anul trecut. Planul de salvare a Greciei a fost precedat de schimburi de replici dezagreabile pe tema daunelor de război de după cel de-al Doilea Război Mondial. În noiembrie, Irlanda s-a plâns de intimidările venite din partea marilor puteri ale UE. Acum este rândul Portugaliei şi al Spaniei. Dar Germania nu este interesată de Portugalia, Irlanda şi Grecia. Preocuparea cea mai mare a principalelor ţări din zona euro o reprezintă încrederea investitorilor internaţionali în moneda unică, care este în scădere, mai ales în SUA.

Managerii fondurilor cheie, în special cei din SUA, au semnalat că se tem  că zilele euro sunt numărate şi nu sunt impresionaţi de răspunsul Europei la criză. „Pieţele nu au încredere în pachetul de salvare. Unii americani acordă monedei euro numai câţiva ani", a declarat un înalt funcţionar european.

„The Guardian" (Marea Britanie) 19 ianuarie 2011

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite