Un cuib de piraţi somalezi, nimicit de trupele SEAL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea a şasea a trupelor SEAL (trupele de elită ale Marinei SUA) a eliberat din mâinile piraţilor doi ostatici occidentali - o americancă de 32 de ani (Jessica Buchanan) şi un danez (Poul Hagen Thisted - 60 de ani). Este vorba de aceeaşi unitate care în luna mai l-a ucis pe liderul Al-Qaida, Osama bin Laden.

Cei doi occidentali luaţi ostatici lucrau pentru grupul danez De-mining, care curăţă fostele zonele de conflict din Africa şi Orientul Mijlociu de dispozitivele rămase neexplodate. Danezul şi americanca erau ţinuţi captivi de piraţii somalezi din octombrie. În cursul nopţii de marţi spre miercuri, o echipă SEAL (forţele speciale ale Marinei SUA) a fost paraşutată lângă Galkayo (Somalia), unde se află o bază importantă a piraţilor. A urmat un schimb de focuri cu piraţii. Nouă dintre ei au fost ucişi şi cinci au fost capturaţi.

Forţele speciale au reuşit să-i ia prin surprindere în primă instanţă: cei care ar fi trebuit să facă de gardă dormeau după ce consumaseră narcotice. Piraţii aveau armament greu şi diverse substanţe explozive la îndemână, au declarat oficiali militari. Niciun membru al trupelor SEAL nu a fost rănit.

Operaţiunea a fost aprobată şi planificată chiar de preşedintele Obama. Imediat după finalul misiunii, liderul SUA l-a luat prin surprindere pe tatăl americancei răpite, cu care a vorbit la telefon. "John, aici Barack Obama. Am nişte veşti foarte bune pentru tine. Fiica ta, Jessica, a fost salvată şi evacuată de echipa SEAL şi se află în drum spre casă", i-a spus, la telefon, preşedintele Obama lui John  Buchanan.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite