Un chinez şi-a dat foc în Piaţa Tienanmen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un chinez şi-a dat foc în Piaţa Tienanmen, din centrul Beijingului, unde în iunie 1989 au avut loc manifestaţii prodemocratice, care au fost reprimate sângeros.

Incidentul s-a petrecut la 21 octombrie, dar autorităţile chineze au recunoscut abia ieri acest lucru,  fiind obligate să difuzeze această informaţie sensibilă după ce o fotografie realizată de un turist a fost publicată de cotidianul britanic „Daily Telegraph". „Poliţiştii de la faţa locului au reuşit să stingă flăcările în câteva secunde", a declarat, într-un comunicat, biroul municipal pentru menţinerea ordinii publice.

„Bărbatul a făcut acest gest chiar sub ochii mei. A sărit de pe mica bordură care se întinde de-a lungul pistei de biciclete în faţa portretului preşedintelui Mao. A spus ceva foarte repede şi un poliţist din apropiere a început să se agite brusc, dar bărbatul a scos o brichetă şi şi-a dat foc", a declarat Alan Brown, turistul care a făcut fotografia.

Eveniment cenzurat pe internet

Este primul incident de acest tip din ultimii zece ani în piaţa care simbolizează puterea politică a Chinei şi a fost cenzurat pe Internet. Potrivit cotidianului „Global Times", singurul care a relatat incidentul, a fost un gest „apolitic", protestatarul, în vârstă de 42 de ani, fiind nemulţumit de o decizie judiciară privind un litigiu civil. După ce a fost spitalizat, el s-a recuperat şi este în stare bună. La începutul acestei luni, o femeie de 81 de ani a murit după ce şi-a dat foc în propria casă, în timp ce aceasta era ­demolată. 

Cele două incidente, deşi nu sunt legate între ele, se înscriu într-un şir de 11 autoincendieri produse în China în ultimele luni, comise de călugări sau foşti călugări şi călugăriţe care protestează faţă de guvernarea chineză din Tibet. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite