Un britanic a fost inculpat pentru sechestrarea unor jurnalişti în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia britanică a anunţat, marţi, inculparea unui bărbat, arestat săptămâna trecută pe aeroportul londonez Heathrow, pentru sechestrarea a doi jurnalişti occidentali în Siria, relatează AFP.

Britanicul Shajul Islam, în vârstă de 26 de ani, este suspectat că i-a "deţinut în mod ilegal şi prejudiciabil" pe fotograful britanic John Cantlie şi pe olandezul Jeroen Oerlemans, "împotriva voinţei lor", în perioada 17-26 iulie, în Siria, anunţă Scotland Yard într-un comunicat.

Tânărul inculpat a acţionat "împreună cu alte persoane", potrivit aceleiaşi surse. El urmează să fie prezentat în faţa unui tribunal de la Londra, miercuri dimineaţa, informează Mediafax.

Shajul Islam şi o femeie, în vârstă de 26 de ani, au fost arestaţi la 9 octombrie la sosirea pe Aeroportul Heathrow, în cadrul unei "anchete asupra unei călătorii în Siria cu scopul susţinerii unor presupuse activităţi teroriste". Zborul cu care au sosit în Marea Britanie provenea din Egipt.

Tânăra, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a fost eliberată, marţi după-amiaza, fără să fie inculpată.
Fotograful independent John Cantlie şi colegul său olandez au fost răpiţi la 19 iulie în nordul Siriei, în timp ce acopereau lupte purtate între armata loială lui Bashar al-Assad şi rebeli sirieni.

Ei au fost sechestraţi într-o tabără jihadistă din Siria timp de o săptămână, după care au fost eliberaţi de către rebelii din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL) la 26 iulie, potrivit mărturiilor celor doi. Ambii fotografi au fost răniţi prin împuşcare.

John Cantlie a declarat că o parte dintre răpitorii săi proveneau din Marea Britanie. "Cu toţii erau în jur de 30. Aproximativ 12 vorbeau englezeşte, dintre care nouă aveau accent londonez", a scris John Cantlie înte-un material pentru Sunday Times.

"Ei proveneau din Pakistan, Bangladesh, Marea Britanie şi Cecenia", a precizat el pentru BBC, adăugând că unii dintre răpitorii săi britanici erau deosebit de "înflăcăraţi".

"La un moment dat au început să agite cuţite în vederea unei decapitări. A fost îngrozitor", a povestit el.

Răpitorii "erau uniţi în spatele steagului islamic, voinţei lor de a urma sharia (legea islamică), faptului că veneau în Siria să lupte împotriva regimului (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad (şi) faptului că al-Assad nu este un musulman adevărat, însă, înainte de toate, era vorba despre impunerea shariei poporului sirian", a subliniat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite