Un Matusalem al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul italian va rămâne în cărţile de istorie drept unul dintre cei mai controversaţi politicieni europeni de cursă lungă.

Acuzat că şi-a transformat ţara într-o moşie personală şi contestat la scenă deschisă până şi de aliaţi, premierul italian Silvio Berlusconi, care abia a împlinit 74 de ani, poate răsufla uşurat. Guvernul său a reuşit să supravieţuiască ultimului test al parlamentului în pofida crizei fără precedent din economie şi de pe scena politică. "Il Cavaliere" rămâne la putere pentru alţi trei ani. Un nou record pentru unul dintre cei mai vârstnici premieri din Europa. Berlusconi îşi asigură o bătrâneţe fără griji, la cârma ţării.

„Sunt cel mai bun politician din lume", declara el recent, într-un interviu difuzat de propriul trust media. Nici nu s-ar putea altfel pentru că majoritatea presei aparţine familiei sale. Chiar şi televiziunea publică Rai ridică în slăvi guvernul, ascunzând problemele reale ale Italiei. Iar acestea nu sunt puţine: economia e tot mai "obosită", sindicatele ies în stradă aproape zilnic, şomajul înregistrează procente-record, corupţia se extinde la toate nivelurile, iar mafia îşi face de cap în multe regiuni.

Şi chiar dacă a fost acuzat de nenumărate ori el însuşi de corupţie, legături cu mafia sau spălare de bani, are încă o largă susţinere în rândul electoratului. Pare a se bucura de imunitate pe viaţă: procesele în care este implicat (17 procese la activ, din care 5 în plină desfăşurare) tărăgănează.

Excentricităţile şi gafele sale au distras atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale de la probleme reale ale ţării. Ştirile cele mai gustate s-au referit la faptul că Berlusconi se vopseşte, că şi-a făcut operaţii estetice, implant de păr şi lifting facial, că se duce frecvent la solar şi poartă tocuri.
Lumea e invidioasă pe şarmul şi succesul său, contracarează prietenii intimi, care amintesc că Berlusconi a ajuns la al treilea mandat de premier, că şi-a construit un imperiu mediatic şi de publicitate şi că este patronul uneia dintre cele mai iubite echipei de fotbal din lume, AC Milan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite