"Umbrela bulgărească", noi dezvăluiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Otrava folosită pentru asasinarea lui Gheorghi Markov a provenit dintr-un laborator al KGB, care mai funcţionează şi astăzi Fostul preşedinte bulgar, Todor Jivkov, a comandat moartea

Otrava folosită pentru asasinarea lui Gheorghi Markov a provenit dintr-un laborator al KGB, care mai funcţionează şi astăzi

Fostul preşedinte bulgar, Todor Jivkov, a comandat moartea scriitorului disident Gheorghi Marcov, afirmă fostul şef al direcţiei de contraspionaj a KGB.

Generalul-maior Oleg Kalughin a declarat, într-un interviu acordat unui post de radio bulgar, că ştie despre existenţa unui laborator special al KGB, în care au fost produse otrăvurile speciale folosite pentru a-l asasina pe scriitorul Gheorghi Markov.

Acesta a plecat din Bulgaria în 1969, stabilindu-se în Marea Britanie, unde a lucrat ca jurnalist pentru BBC, la Radio Europa Liberă şi pentru postul Deutsche Welle.

Pe 7 septembrie 1978, Markov a fost asasinat pe podul Waterloo, din Londra, printr-o înţepătură făcută cu vârful otrăvit al deja celebrei "umbrele bulgăreşti". "Gheorghi Markov a fost asasinat potrivit ordinelor venite direct de la Todor Jivkov, care a cerut ruşilor <> , iar Ludmila, fata lui Jivkov, a participat la luarea deciziei de ucidere a disidentului", susţine Kalughin.

Iuri Andropov ba voia, ba nu prea

Potrivit fostului kaghebist, Iuri Andropov, liderul sovietic din acea vreme s-a arătat destul de şovăitor faţă de cererea de "sprijin tehnic" a lui Jivkov, declarându-se "împotriva crimelor". Dar şeful serviciilor de informaţii de atunci, Vladimir Krucikov, l-a rugat pe Andropov să se răzgândească, pentru a nu se crea tensiuni inutile între URSS şi Bulgaria. "Bine, dă-le ce vor, dar fără participarea noastră", ar fi răspuns Andropov.

O anchetă zadarnică

Scotland Yardul a cerut Sofiei să interogheze 40 de martori în cadrul lungii sale anchete în dosarul "umbrelei", în condiţiile în care, potrivit legislaţiei bulgare, crima se va prescrie l a 30 de ani de la comitere, adică pe 7 septembrie 2008. Arhivele în acest dosar au fost oricum distruse de Vladi Todorov, fost şef al serviciilor bulgare de informaţii.

Laboratorul morţii a fost moderniza

Întrebat dacă otrava folosită pentru a-l asasina pe Markov a fost creată într-un laborator special al KGB, Oleg Kalughin a răspuns că serviciile secrete sovietice aveau şi au încă un asemenea laborator. "Astăzi, acest laborator este mult mai sofisticat şi mulţi oameni în Rusia au murit otrăviţi. Mă refer la disidenţi politici ruşi", a precizat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite