Ultimul khmer roşu, la judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Khieu Samphan, unul dintre cei mai mari criminali ai secolului XX, a fost arestat după 30 de ani Khieu Samphan, fost apropiat al dictatorului Pol Pot, a fost arestat de autorităţile de la

>> Khieu Samphan, unul dintre cei mai mari criminali ai secolului XX, a fost arestat după 30 de ani

Khieu Samphan, fost apropiat al dictatorului Pol Pot, a fost arestat de autorităţile de la Phnom Penh şi aşteaptă acum judecata unui tribunal comun al Naţiunilor Unite şi al Cambodgiei. Fostul lider al khmerilor roşii este acuzat de genocid, după ce în timpul regimului de sorginte maoistă din Cambodgia şi-au pierdut viaţa aproximativ două milioane de persoane, adică un sfert din populaţia ţării.

Khieu Samphan, unul dintre cei mai importanţi lideri ai khmerilor roşii, a fost arestat ieri de autorităţile de la Phnom Penh şi aşteaptă acum să apară în faţa unui tribunal comun al Naţiunilor Unite şi al Cambodgiei, ce se ocupă cu judecarea fostelor figuri marcante ale regimului comunist. Samphan a fost arestat în spital, unde se internase săptămâna trecută, atunci când au apărut primele informaţii conform cărora urma să fie judecat. În ultimii ani, politica ONU a fost aceea de a-i judeca pe toţi liderii khmerilor roşii care încă mai sunt în viaţă.

Ideologul crimelor

Acum în vârstă de 76 de ani, el a făcut parte din grupul restrâns de apropiaţi ai lui Pol Pot. Aceştia au ucis aproximativ două milioane de persoane între 1976-1979, când khmerii roşii au condus Cambodgia. În cei patru ani de teroare roşie, Samphan a deţinut cele mai importante funcţii în stat. A fost pe rând preşedinte al Prezidiului de Stat al Republicii Democratice Kampucha (Cambodgia) şi prim-ministru. În ciuda evidenţelor, el a susţinut după căderea regimului că funcţiile sale erau pur formale şi că nu a fost implicat în crimele regimului.

Majoritatea liderilor khmerilor roşii au studiat în universităţile franceze, iar Samphan nu a făcut excepţie. Ideile politico-economice ale lui Samphan reies din lucrarea de doctorat cu tema "Dezvoltarea economică şi industrială a Cambodgiei", idei care însă puse în practică au aruncat micuţa ţară în Evul Mediu. Regimul maoist a interzis orice fel de manifestare religioasă şi a abolit sistemul şcolar. Samphan este cel de-al cincilea lider al khmerilor roşii care va fi judecat de acest tribunal.

El completează o listă cu "nume grele", din care mai fac parte fostul ministru de externe Ieng Thirith şi soţia sa, care a deţinut funcţia de ministru pe probleme sociale, adjunctul lui Pol Pot, Nuon Chea, şi şeful temutei închisori Tuol Sleng, Kang Kek Ieu, acuzaţi de crime împotriva umanităţii. Procesele urmează să înceapă anul viitor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite