Ultimele ore ale regimului Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupte grele se duc în continuare pentru portul Sirte, în timp ce „rais-ul“ aşteaptă să devină martir.

Un purtător de cuvânt al noilor conducători din Libia susţine că în bătălia pentru Sirte sunt implicaţi mii de combatanţi. Situaţia la faţa locului rămâne incertă, pentru că susţinătorii lui Gaddafi mai deţin controlul în unele puncte strategice. În ultimele zile, luptele pentru Sirte (oraşul natal al fostului lider libian, situat la 360 de kilometri est de Tripoli) s-au intensificat, la fel cum se întâmplă şi la Bani Walid, un alt bastion pro-Gaddafi.

În oaza care adăposteşte oraşul, luptătorii din CNT (Consiliul Naţional de Tranziţie) se pregătesc de o nouă ofensivă după ce marţi au fost obligaţi să facă un pas înapoi, din cauza rezistenţei „gaddafiştilor". Ciocnirile sunt cu atât mai intense cu cât ei sunt nevoiţi să înfrunte apărători înverşunaţi ai fostului lider libian, printre care se află trăgători de elită, specialişti în gherilă urbană şi în lupte corp la corp.

Colonelul Roland Lavoie, purtător de cuvânt pentru operaţiunea NATO „Unified Protector", susţine că operaţiunile sunt mult îngreunate de faptul că „gaddafiştii" iau ostatici din rândul populaţiei civile. Avioane NATO au reperat de mai mult timp „nuclee" pro-Gaddafi, explică Lavoie, grupuri care acţionează în zone intens populate, mai ales în apropierea spitalelor, astfel că încercarea de anihilare este foarte riscantă.

Potrivit specialiştilor

NATO, trăgătorii de elită loiali lui Gaddafi îngreunează mult starea civililor care vor să plece din Sirte. Situaţia localnicilor este şi mai complicată cu cât ei nu mai au benzină, electricitate, apă şi hrană. Soarta fostului lider libian rămâne învăluită în mister, după ce, săptămâni la rând, au fost publicate diverse informaţii despre locul unde s-ar putea ascunde şi despre ţările care s-ar încumeta să-i ofere azil.

Într-un mesaj audio transmis recent susţinătorilor săi, Gaddafi a vrut să elimine orice speculaţie referitoare la acest subiect. „Să ştiţi că sunt pe câmpul de luptă ca şi voi: minte cine spune că Gaddafi s-ar afla în Venezuela sau în Niger", precizează rais-ul, care, referindu-se la actualii conducători ai Libiei, promite „o surpriză acestei adunături de sclavi". Totuşi, s-a declarat pregătit să devină „un martir".

Ape tulburi

Şi grupările islamice trebuie să participe la formarea viitorului Guvern libian şi nu vor permite să fie marginalizate, anunţă, pe de altă parte, şeful noului Consiliu militar de la Tripoli, Abdulhakim Belhadj. Într-adevăr, împărţirea posturilor guvernamentale constituie un motiv de discordie chiar înainte de alcătuirea Guvernului. Unul dintre principalele motive de nemulţumiri îl reprezintă rolul juridic ce trebuie acordat islamului în formarea viitorului Cabinet.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite