Ultimatum de trei zile pentru Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Arabă a dat Damascului trei zile să „oprească reprimarea sângeroasă“ a protestelor şi să permită accesul observatorilor.

„Siria se va confrunta cu sancţiuni dacă nu va coopera", a declarat ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Hamad Bin Jassim al-Thani, în urma unei întâlniri a Ligii Arabe, desfăşurată miercuri în Maroc. Întrebat dacă acest termen reprezintă un ultim efort diplomatic, şeicul Hamad a spus: „Nu vreau să vorbim de un ultim efort, pentru că nu vreau să sune ca o ameninţare. Dar pot să spun că suntem aproape de final în această privinţă", a spus el.

În aceeaşi zi, mulţimi furioase au atacat ambasadele Marocului şi Emiratelor Arabe Unite de la Damasc. Marocul a răspuns prin rechemarea ambasadorului său din Siria. La numai câteva ore, şi Franţa şi-a retras ambasadorul de la Damasc, Siria rămânând din ce în ce mai izolată. „Există noi violenţe în Siria, ceea ce m-a determinat să închid consulatele din Alep şi Latakia şi institutele culturale şi să chem înapoi la Paris ambasadorul", a declarat ministrul de Externe, Alain ­Juppé, în faţa Parlamentului francez. Peste 370 de oameni au fost ucişi în Siria în noiembrie, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, aceasta fiind cea mai sângeroasă lună, începând din martie, când au izbucnit protestele.



Soldaţi ucişi

Potrivit activiştilor sirieni, soldaţii disidenţi care s-au reunit în Armata Liberă Siriană au lansat un atac în această săptămână asupra unei importante baze militare siriene, de la Harasta, lângă Damasc. Informaţii neconfirmate arată că şase soldaţi au fost ucişi. Comandantul Armatei Libere Siriene, Ryad al-Asa'ad, care se află în Turcia, a declarat pentru BBC că este dezamăgit de faptul că „nicio ţară din lume nu ajută".

info

Cadavre descoperite în plină stradă, lângă oraşul Homs

Cadavre descoperite în plină stradă, lângă oraşul Homs

„Nici măcar Turcia nu ne-a oferit nici măcar un glonţ. Suntem din Siria, lucrăm în Siria şi armele sunt din Siria", a spus el. Ministrul rus de Externe a declarat că situaţia din Siria începe să semene cu un război civil. Luna trecută, Moscova  s-a opus unei rezoluţii a ONU care condamna violenţele din Siria şi a cerut un dialog între guvern şi grupurile de opoziţie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite