Ultima călătorie a navetei spaţiale Endeavour

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naveta spaţială americană Endeavour, scoasă din funcţie, întreprinde ultima ei călătorie pe străzile din Los Angeles, pe un camion cu 160 de roţi, de la Aeroportul Internaţional din Los Angeles spre casa ei permanentă, Centrul de Ştiinţă California

Distanţa, de 20 de kilometri, va fi parcursă în două zile. Patru sute de copaci au fost tăiaţi, curentul electric întrerupt, iar unele străzi au fost întărite ca să suporte 78 de tone, atât cât cântăreşte naveta.

Revenirea la Los Angeles a navetei Endeavour, care a efectuat ultima ei misiune în spaţiu în perioada mai-iunie 2011, reprezintă un fel de întoarcere la origini, întrucât naveta a fost construită la Palmdale, la nord de Los Angeles, pentru a înlocui naveta Challenger, care s-a dezintegrat în atmosferă, la puţin timp după decolare în 1986.

Flota de navete a NASA a fost retrasă din circulaţie anul trecut, după trei decenii de activitate.

Naveta Enterprise, care a servit ca prototip, din 1976, pentru alte navete, este expusă la Intrepid Sea, Air and Space Museum din New York, naveta Atlantis este expusă la Kennedy Space Center din Florida, iar Discovery se află în apropiere de Washington, la Centrul Steven F. Udvar-Hazy, o anexă a National Air and Space Museum.

Alte două navete ale programului au fost distruse în urma unor accidente teribile: Challenger, în 1986, la puţin timp după lansarea sa, iar Columbia, în 2003, la reintrarea în atmosferă. În total, 13 astronauţi au murit în cele două accidente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite