"Uliul" John Bolton prezice un război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul va ataca Iranul după alegerile americane din noiembrie John Bolton, fostul ambasador american la ONU, crede că Israelul ar putea ataca Iranul după alegerile din noiembrie, înainte

Israelul va ataca Iranul după alegerile americane din noiembrie

John Bolton, fostul ambasador american la ONU, crede că Israelul ar putea ataca Iranul după alegerile din noiembrie, înainte ca succesorul lui Bush să depună jurământul.

Lumea arabă va fi "încântată" de un eventual atac al Israelului împotriva dispozitivelor nucleare iraniene, a declarat John Bolton într-un interviu pentru "The Daily Telegraph". Unul dintre cei mai cunoscuţi "ulii" ai administraţiei Bush, Bolton este un susţinător puternic al stopării programului nuclear iranian prin intermediul intervenţiei militare.

El a deplâns "lipsa de voinţă" a actualei administraţii în luarea unei decizii ferme în privinţa unui astfel de atac. "Este clar că administraţia a renunţat la această posibilitate", a afirmat el. "Israelul, pe de altă parte, este hotărât în continuare să pună piedici înarmării nucleare a Iranului".

Ofensiva, între noiembrie şi ianuarie

Cel mai bun moment pentru declanşarea unui atac ar fi între 4 noiembrie, data alegerilor prezidenţiale din SUA, şi 20 ianuarie 2009, când noul preşedinte va depune jurământul."Nu cred că ar acţiona înainte de alegeri, pentru că nu se poate şti care ar fi impactul într-o asemenea situaţie". Dar dacă israelienii ar aştepta ca Obama sau McCain să se instaleze la Casa Albă, asta ar face imposibilă intervenţia militară în următorii patru ani, consideră neoconservatorul.

"O victorie a lui Obama ar exclude acţiunea militară a israelienilor, care s-ar teme de consecinţe, având în vedere abordarea lui Obama în ceea ce priveşte politica externă (…), iar cu McCain ar fi vorba tot despre o amânare".

Dacă Obama câştigă, Bush atacă Iranul

William Kristol, un neoconservator notoriu, a declarat într-un interviu pentru "Fox News" că o victorie a lui Obama în cursa pentru Casa Albă l-ar putea determina pe Bush să atace Iranul.

"Dacă preşedintele ar crede că McCain îi va lua locul, ar considera potrivit să-l lase pe acesta să ia decizia, decât să acţioneze când se află pe picior de plecare". Abordarea lui Obama vizavi de Iran îi sperie pe unii dintre republicani, mai ales după ce candidatul democrat a afirmat că este dispus să se întâlnească cu liderul iranian, Mahmoud Ahmadinejad, fără condiţii dinainte stabilite.

Dezminţiri la nivel înalt

Oficiali israelieni şi americani au negat astăzi informaţiile legate de un atac ce a avut loc împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului, potrivit Jerusalem Post. Preţul barilului de petrol a continuat să crească până la valoarea de 138 de dolari, după apariţia informaţiilor legate de un atac ce a avut loc împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului.

Omul preşedintelui

John R. Bolton a fost desemnat de administraţia Bush pentru postul de reprezentant permanent al SUA la ONU, poziţie pe care a ocupat-o din august 2005 până în decembrie 2006, când o nouă confirmare în funcţie a fost respinsă de Senatul american. A fost adjunct al secretarului de stat american, responsabil de controlul armelor şi securitatea internaţională. Bolton se numără printre aşa-numiţii "ulii" ai Pentagonului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite