"Uliul" Bolton avertizează Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialul american crede că Israelul va trece la bombardamente dacă Rusia va aproviziona centrala atomică de la Busher. Diplomatul american John Bolton, cunoscut drept unul dintre cei mai duri

Oficialul american crede că Israelul va trece la bombardamente dacă Rusia va aproviziona centrala atomică de la Busher.

Diplomatul american John Bolton, cunoscut drept unul dintre cei mai duri "ulii" ai actualei Administraţii americane, şi-a exprimat speranţa că Rusia nu va livra combustibil nuclear Iranului. El a avertizat că, în caz contrar, "Israelul va bombarda centrala atomică iraniană de la Busher, înaintea încărcării combustibilului în reactor".

Bolton a lansat acest avertisment atât la adresa Moscovei, cât şi a Teheranului, într-un interviu publicat în ediţia de ieri a cotidianului rusesc "Vremia Novostei". Diplomatul american şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, în cadrul recentei sale vizite la Teheran, în 16 octombrie, cu ocazia summitului Mării Caspice. Cu acest prilej, Putin i-a promis lui Ahmadinejad că-i va oferi sprijin în "problema" Busher.

Responsabilul american consideră că liderul de la Kremlin "acordă prea mult credit Teheranului când acesta afirmă că programul său nuclear este unul strict civil", considerând că Putin se îndreaptă într-o direcţie care riscă să aibă consecinţe nefavorabile asupra Rusiei însăşi.

"Un Iran nuclear va prezenta o mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei decât la adresa SUA", a avertizat Bolton. "Este important că Rusia nu a livrat până acum combustibil nuclear pentru centrala atomică de la Busher, cu toate că ar fi putut s-o facă încă de acum cinci ani", a subliniat John Bolton, exprimându-şi speranţa ca Rusia să nu livreze niciodată combustibil nuclear Iranului.

"În cazul în care Rusia va decide totuşi să încarce reactorul de la Busher cu combustibil nuclear, există riscul real ca Israelul să atace centrala", a avertizat diplomatul de la Washington.

Preşedintele american George W. Bush a avertizat la 18 octombrie că dotarea Iranului cu arma nucleară poate duce la cel de-al treilea război mondial. Şeful Casei Albe şi-a exprimat atunci speranţa ca Rusia să dorească să împiedice fabricarea armei nucleare de către Iran.

Dezvăluiri supărătoare

Fostul sub-secretar de stat îşi va publica luna viitoare memoriile, sub titlul "Surrender is Not an Option: Defending America at the United Nations and Abroad", carte în care vorbeşte, printre altele, despre culisele politicii externe a SUA. Astfel, el povesteşte cum, în preajma alegerilor prezidenţiale din 2004, secretarul de stat de atunci, Colin Powell, a încercat, în secret, să schimbe tactica adoptată în relaţiile cu Iranul.

El a informat aliaţii-cheie ai SUA că va încerca să "momească" Iranul, în încercarea de a determina liderii acestei ţări să pună capăt ambiţiilor nucleare. Deşi a încercat din răsputeri să zădărnicească planul lui Powell, Bolton a constatat cu nemulţumire că succesorul acestuia, Condoleezza Rice, a luat-o pe acelaşi "drum".

Presa americană estimează că publicaţia nu va fi pe placul Departamentului de Stat, pentru că Bolton îi critică dur pe Rice şi pe actualul sub-secretar de stat, Nicholas Burns. Cartea nu va fi primită cu braţele deschise nici de Londra, din cauza descrierii în amănunt a unor subiecte delicate.

Aceasta cuprinde şi relatări ale unor conversaţii private şi dezbateri interne, pe probleme precum ameninţarea nucleareă nord-coreeană şi iraniană, tragedia din Darfur şi relaţiile deteriorate ale SUA cu Rusia.

Omul preşedintelui

John R. Bolton, 58 de ani, a fost desemnat de Administraţia Bush pentru postul de reprezentant permanent al SUA la ONU, poziţie pe care a ocupat-o din august 2005 până în decembrie 2006, când o nouă confirmare în funcţie a fost respinsă de Senatul american. Din 2001 până în 2005, Bolton a ocupat funcţia de adjunct al secretarului de stat american, responsabil de controlul armelor şi securitatea internaţională. Bolton se numără printre aşa-numiţii "ulii" ai Pentagonului, personaje care au promovat puternic războiul din Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite