Ucraina şi-a plâns morţii de la Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 La 26 de ani de la dezastrul nuclear, liderul ucrainean Viktor Ianukovici a participat la amplasarea primului arc gigantic deasupra reactorului patru.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a inaugurat ieri lucrările de asamblare  a noului sarcofag al reactorului distrus al centralei atomice de la Cernobîl, marcând 26 de ani de la cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Ceremonia a început după depunerea unei jerbe de flori în memoria miilor de victime ale exploziei de la 26 aprilie 1986.

„Durerea e încă resimţită. De aceea suntem atenţi la securitatea Reactorului 4, demolat de explozie", a declarat Ianukovici, într-un comunicat dat de preşedinţia ucraineană.

Lucrările vor fi efectuate de către consorţiul Novarka, format din societăţile franceze Bouygues şi Vinci, care au câştigat licitaţia de construire a acestei noi structuri etanşe. Costul operaţiunii este estimat la 1,5 miliarde de euro.

Comunitatea internaţională a deblocat 550 de milioane de euro, în cadrul unei Conferinţe internaţionale, la Kiev, în aprilie 2011, cu ocazia celei de-a 25-a comemorări a catastrofei. Restul sumei a fost adăugată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Perspective

Ministrul ucrainean al Ssituaţiilor de Urgenţă, Viktor Baloga, a promis că noul sarcofag de la Cernobîl va fi finalizat până în 2015, când se aşteaptă ca reactorul nr. 4 să fie demontat, iar cantităţile mari de deşeuri nucleare să fie îndepărtate.El a subliniat că, în pofida cumplitului accident, Ucraina nu va renunţa pe viitor la energia nucleară.

info
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite