Ucraina renunţă la banii FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina nu are nevoie de o nouă tranşă de la Fondul Monetar Internaţional, a declarat premierul ucrainean Mykola Azarov, după ce FMI a anunţat că a decis să amâne vizita misiunii sale la Kiev pentru discuţii referitoare la deblocarea celei de-a treia tranşe din împrumut.

„Vă spun încă o dată că nu avem nevoie de aceşti bani acum. Dacă am avea nevoie, am merge la Washington, am îndeplini condiţiile cerute de creditorii noştri şi am primi această tranşă", a subliniat Azarov, citat de Interfax. Ieri trebuia să sosească în Ucraina o misiune a FMI care să discute cu autorităţile ucrainene revizuirea programului de împrumut, dar instituţia a anunţat că a decis să amâne vizita pentru sfârşitul lunii octombrie. În iulie 2010, FMI a acordat Kievului un împrumut de 15,3 miliarde de dolari, însă până acum nu au fost eliberate decât două tranşe în valoare totală de 3,4 miliarde de dolari. Conform calendarului iniţial, cea de-a treia tranşă trebuia vărsată la sfârşitul lunii septembrie. Dar guvernul ucrainean trebuia să respecte câteva condiţii: să reducă deficitul bugetar, să facă reforma pensiilor, să crească preţul la gaz pentru consumatorii casnici.

Dependent de Rusia şi China

Comentând decizia lui Azarov, economistul Andrei Blinov a declarat pentru agenţia Rosbalt că va fi un semnal pentru investitori că Ucraina nu îndeplineşte cerinţele FMI, ceea ce va complica procesul de obţinere a unor noi împrumuturi. Iar în cazul unui al doilea val de criză, cererea pentru produse ucrainene la export ar scădea, ceea ce ar complica posibilitatea achitării datoriilor şi ar fi o ameninţare la adresa stabilităţii monedei naţionale.

În cazul unui asemenea scenariu, se poate ajunge la incapacitatea statului de a plăti salariile şi pensiile oamenilor, precum şi la o dependenţă crescută faţă de Moscova. Deocamdată, Kievul se bazează pe acordurile de 3,5 miliarde de dolari, încheiate în iunie, cu ocazia vizitei preşedintelui chinez Hu Jintao, în Ucraina. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite