Ucraina vrea să scape de Flota rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kievul anunţă consultări, dar Moscova nu se grăbeşte să-şi retragă navele militare din Sevastopol După ce a supărat Moscova cu planurile de integrare în NATO, Ucraina reia disputa

Kievul anunţă consultări, dar Moscova nu se grăbeşte să-şi retragă navele militare din Sevastopol

După ce a supărat Moscova cu planurile de integrare în NATO, Ucraina reia disputa cu Rusia privind prezenţa Flotei ruse la Marea Neagră. Ministerul de Externe de la Kiev a anunţat că va începe în luna iunie discuţii
bilaterale pentru retragerea navelor militare din portul Sevastopol. Moscova spune însă că discutarea problemei nu este urgentă.

Aflat în vizită la Moscova, ministrul ucrainean de externe, Vladimir Ogrîzko, a transmis părţii ruse un memorandum cu privire la etapele retragerii Flotei Rusiei din Crimeea până la 28 mai 2017. În replică, diplomaţia rusă a promis că va studia documentul, dar a subliniat că acesta nu reprezintă o prioritate pentru Moscova.

Conform unui acord semnat între Rusia şi Ucraina, Flota rusă va fi prezentă în portul Sevastopol până în 2017. Flota rusească de la Marea Negră utilizează centrul naval din Crimeea în baza unui tratat care îi permite Rusiei să folosească facilităţile Ucrainei pentru aproximativ 100 milioane de dolari pe an, pe care Moscova o plăteşte cu resurse energetice.

Rusia a luat în calcul eventualitatea unui refuz al Kievului de a prelungi staţionarea flotei sale în Crimeea şi a demarat lucrări de amenajare a unei baze navale la Novorosiisk, în sudul Rusiei. Nu e însă clar dacă portul de aici va fi gata la timp, în absenţa prelungirii contractului cu Ucraina. Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei pentru CSI din cadrul Dumei de Stat, Aleksei Ostrovski, a declarat că Rusia ar putea pretinde Crimeea dacă Ucraina va fi admisă în NATO. Încă din 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, Crimeea a cerut independenţa faţă de Ucraina. În referendumul din 1994, populaţia a cerut autonomia peninsulei şi relaţii mai strânse cu Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite