Ucraina, între roşu şi portocaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia este chemată să pună capăt crizei politice care durează de peste un an, alegând între un guvern comunist şi unul reformist . Alegerile anticipate se derulează astăzi în

Populaţia este chemată să pună capăt crizei politice care durează de peste un an, alegând între un guvern comunist şi unul reformist .

Alegerile anticipate se derulează astăzi în Ucraina, după o campanie electorală de două luni. Bătălia se dă între partidul premierului Viktor Ianukovici, orientat pro-Kremlin, şi cele două grupări prooccidentale ale Iuliei Timoşenko şi preşedintelui Viktor Iuşcenko, ce ar putea forma o alianţă.

Un număr de 20 de partide concurează pentru cele 450 de locuri ale Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), presa de la Kiev estimând costul campaniei electorale la circa 500 milioane de dolari. Premierul Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor (PR), a mobilizat vineri, în ultima zi a campaniei, peste 10.000 de susţinători la Kiev, cărora le-a promis să facă din ţară un "vecin sigur pentru Rusia".

Preşedintele Viktor Iuşcenko, care sprijină blocul politic "Ucraina Noastră-Autoapărarea Populară" (UN-AP), a pus punct campaniei printr-un alt miting la care au participat 1.000 de persoane, în încercarea de a reînvia "Revoluţia Oranj" din 2004.

Iulia Timoşenko, lidera blocului care îi poartă numele, BIUT, a mobilizat 3.000 de oameni. "Trebuie să renunţăm la a ne împroşca cu gunoi, cu minciuni şi să lăsăm la o parte răfuielile personale", a declarat "doamna de fier" a Ucrainei. Conform sondajului realizat de Centrul pentru studierea opiniei publice Razumkov din Kiev, PR este cotat cu 33,9% din intenţiile de vot, BIUT, cu 23,5% şi UN-AP cu 13,9%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite