Ucraina reinventează "satele lui Potemkin"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii noştri la Haga au desfiinţat încercările autorităţilor de la Kiev de a crea structuri sociale pe Insula Şerpilor Penultima zi a pledoariilor ţării noastre la Haga a

Reprezentanţii noştri la Haga au desfiinţat încercările autorităţilor de la Kiev de a crea structuri sociale pe Insula Şerpilor

Penultima zi a pledoariilor ţării noastre la Haga a vizat demontarea, pe un ton ironic, a demersurilor Ucrainei de a "înfrumuseţa" imaginea unei "simple stânci".

Iniţiativele Ucrainei de amenajare artificială a Insulei Şerpilor confirmă că această formaţiune maritimă nu poate susţine de fapt viaţa sau activitatea economică, în măsura în care toate aceste eforturi au eşuat, ca urmare a condiţiilor naturale nefavorabile. Ironic, Bogdan Aurescu, agentul României la Haga, a comparat încercările autorităţilor de la Kiev cu povestea satelor lui Potemkin.

Se pare că acestea au fost "construite" pe malurile pustii ale Nistrului de către mareşalul Grigori Potemkin pentru a fi arătate împărătesei Rusiei Ecaterina cea Mare în timpul vizitei sale în Crimeea, din 1787. Povestea spune că, noaptea, mareşalul muta turmele de oi către următorul popas şi crea sate pictate pe pânză pentru a produce iluzia unei regiuni populate şi prospere.

De atunci, termenul "satele lui Potemkin" a devenit sinonim cu o "faţadă arătoasă destinată să acopere o realitate nedorită". Unii istorici au sugerat că Potemkin nu ar fi încercat să o păcălească pe împărăteasă, ci mai degrabă pe ambasadorii străini care o însoţeau. Judecătorii Curţii de la Haga joacă în prezent rolul acelor ambasadori, a conchis Aurescu.

Metodă originală

"Renovarea" Insulei Şerpilor este un proiect recent, conceput exclusiv pentru acest proces, a susţinut Bogdan Aurescu, folosind multe citate din presa ucraineană. Astfel, într-un articol din 2003 se menţiona că autorităţile de la Kiev au găsit "o metodă originală să-i convingă pe încăpăţânaţii de români" că Insula Şerpilor poate fi locuită.

Agentul României a evocat şi un audit al Curţii de Conturi a Ucrainei din 2007, conform căruia "obiectivul programului de dezvoltare a Insulei Şerpilor nu a putut fi atins", în pofida sumelor cheltuite.
Nici încercările de a folosi "stânca" drept atracţie turistică nu au fost încununate de succes. Pe 14 iunie 2008,

Kievul a organizat primul "tur turistic", dar nava nu a putut acosta din cauza vremii proaste şi a valurilor puternice. Potrivit jurisprudenţei Curţii, acţiunea Ucrainei nu poate avea efecte juridice, întrucât a fost demarată după ce disputa dintre cele două ţări s-a cristalizat.

Capsula spaţială

Profesorul Vaughan Lowe, de la Universitatea din Oxford, a subliniat că importantă este capacitatea naturală a unei formaţiuni maritime de a susţine locuirea umană şi viaţa economică. Altfel, cu sprijin exclusiv din exterior se poate supravieţui mai mult timp, chiar şi pe o capsulă spaţială. Or, până acum, Ucraina nu a făcut decât să demonstreze că Insula Şerpilor este "în întregime un proiect finanţat de autorităţi".

Banca din mare

Potrivit presei ucrainene, preşedintele Viktor Iuşcenko a declarat, în noiembrie 2007, că "Insula Şerpilor este un teritoriu special", care nu trebuie să mai arate ca "astăzi". Şeful statului i-a ordonat guvernatorului regiunii Odesa să "înfrumuseţeze" insula.

De altfel, Iuşcenko a vizitat de mai multe ori Insula Şerpilor pentru a vedea cum se derulează activitatea în Satul Alb, creat în 2006. Mai nou, a fost deschisă şi filiala unei bănci, la al cărei număr de telefon nu răspunde nimeni. Kievul vrea să creeze o zonă economică liberă, idee primită cu circumspecţie chiar de către oamenii de afaceri ucraineni.

Insulele nelocuite şi lipsite de viaţă economică proprie nu pot afecta în niciun mod delimitarea spaţiilor care aparţin coastelor principale ale statelor riverane
Vaughan Lowe, profesor la Universitatea din Oxford

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite