Ucraina, în pragul unei noi crize politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Iuşcenko a deschis două fronturi: cu opoziţia parlamentară şi cu premierul Iulia Timoşenko. Ucraina a intrat într-o nouă criză parlamentară. Se vorbeşte chiar de

Preşedintele Iuşcenko a deschis două fronturi: cu opoziţia parlamentară şi cu premierul Iulia Timoşenko.

Ucraina a intrat într-o nouă criză parlamentară. Se vorbeşte chiar de posibilitatea dizolvării Radei de stat. În plus, confruntarea dintre Viktor Iuşcenko şi Iulia Timoşenko din ultimele săptămâni s-a transformat, dintr-o "partidă de karate politic", într-o "luptă fără reguli".

La doar patru luni după scrutinul anticipat, partidul preşedintelui ucrainean (Ucraina Noastră - Autoapărarea Populară) a adus în discuţie posibilitatea organizării de noi alegeri legislative. Aceasta după ce opoziţia prorusă din parlamentul de la Kiev a blocat lucrările Legislativului pentru a protesta faţă de intenţia puterii de a alătura ţara NATO.

"A început numărătoarea inversă şi, conform Constituţiei, preşedintele are dreptul să dizolve parlamentul dacă nu au loc şedinţe în plen vreme de 30 de zile", a declarat Roman Zvarîci, membru marcant al partidului prezidenţial.

Opoziţia prorusă (Partidul regiunilor şi comuniştii) blochează de la începutul lunii ianuarie lucrările Legislativului, cerând puterii să revină asupra cererii de a se asocia, cu ocazia summitului din aprilie de la Bucureşti, la planul de acţiune al NATO. Preşedintele Iuşcenko a semnat această cerere alături de premierul Timoşenko şi de preşedintele parlamentului, Arseni Iaţeniuk, şi a exclus posibilitatea de a o retrage.


Război cu Timoşenko


Preşedintele Ucrainei nu se înţelege prea bine nici cu partenerul de coaliţie. El a anulat o decizie a cabinetului de miniştri, cu privire la destituirea Valentinei Semeniuk din funcţia de preşedinte al Fondului proprietăţii de stat.


Şeful statului susţine că doar parlamentul avea competenţa să facă acest lucru. După cum scrie presa ucraineană, premierul Timoşenko a decis înlăturarea din funcţia de preşedinte al Fondului proprietăţii de stat a reprezentantei Partidului Socialist, Valentina Semeniuk, în contextul în care respectiva structură reprezintă organul abilitat de stat să controleze procesul de privatizare şi reprivatizare.

Timoşenko a pregătit o listă a întreprinderilor care urmează să fie scoase la licitaţie, pe care sunt incluse şi societăţi deja vândute. În locul socialistei Semeniuk, guvernul l-a desemnat în fruntea Fondului pe Andrei Portnov, unul dintre juriştii marcanţi ai Blocului Iulia Timoşenko (BIUT), al cărui nume este asociat mai multor scandaluri legate de redistribuirea proprietăţii în Ucraina.


Relaţiile cu Rusia, la pământ


Viktor Iuşcenko s-a deplasat, ieri, la Moscova, într-un moment nu prea favorabil. Agenţia RIA Novosti scrie că, "niciodată în toată perioada de după 1991, relaţiile dintre Rusia şi Ucraina nu
s-au aflat într-o groapă atât de adâncă". Liderul de la Kiev a dat vina pe premier pentru ameninţările companiei ruse Gazprom de a sista o parte din livrările de gaze pentru Ucraina.

"Pălăvrăgeala politică a doamnei Timoşenko despre schimbarea condiţiilor de tranzit va duce la creşterea cu 30 la sută a preţului gazelor pentru Ucraina", a avertizat Iuşcenko. Guvernul şi-a anunţat intenţia de a revizui tarifele de tranzit al gazelor naturale ruseşti pe teritoriul ucrainean şi suprimarea intermediarilor, precum RosUkrEnergo, companie controlată 50% de Gazprom şi 50% de oameni de afaceri ucraineni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite