Ucraina, noul paradis fiscal?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina va avea cele mai mici taxe din Europa după ce va fi adoptat noul cod al impozitelor. Potrivit premierului Mykola Azarov, noua lege scuteşte de taxe micile întreprinderi timp de cinci ani, aceleaşi taxe zero fiind aplicate sectorului turistic şi industriei uşoare pentru următorii 10 ani, informează RIA Novosti.

Azarov a mai spus că guvernul va reduce TVA-ul de la 20% la 17% până în 2014. Proprietarii caselor cu o suprafaţă de peste 100 m pătraţi pe etaj în oraş, şi peste 200 m pătraţi în zonele rurale, vor plăti un impozit de 1,25 dolari pe metru pătrat. Depozitele bancare ce depăşesc 25.000 de euro vor fi impozitate cu 5%.

TVA de 17%

Taxele pe venituri vor fi fixate la 15% pentru salarii sub 1.111 dolari pe lună şi la 17% pentru cele care depăşesc această sumă. Azarov a mai spus că guvernul va reduce TVA-ul de la 20% la 17% până în 2014. Aceste măsuri sunt însoţite de un pachet privind stimularea comerţului cu mărfuri autohtone. Astfel, guvernul de la Kiev va interzice importurile de mărfuri second hand şi va încerca să elimine concurenţa neloială făcută de produsele chinezeşti.

Există, însă, şi un revers al medaliei, impus de acordul Kievului cu FMI. Pentru a încasa următoare tranşă, guvernul ucrainean trebuie să scumpească preţul gazelor de consum (majorat deja cu 50% din august) şi să crească vârsta de pensionare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite