Ucraina ia cuvântul la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kievul îşi va prezenta versiunea privind diferendul cu România Procesul de la Haga privind delimitarea platoului continental al Mării Negre continuă săptămâna aceasta cu prima rundă

Kievul îşi va prezenta versiunea privind diferendul cu România

Procesul de la Haga privind delimitarea platoului continental al Mării Negre continuă săptămâna aceasta cu prima rundă de pledoarii ale Ucrainei.

Începând de astăzi şi până vineri, ucrainenii îşi vor prezenta şi argumenta poziţia privind modul de trasare a frontierei maritime cu România.

Echipa ucraineană este condusă de agentul Volodimir Vasilenko. La fel ca România, şi Ucraina a cooptat în echipa sa pentru Haga o serie de consilieri şi avocaţi străini, între care Rodman Bundy, avocat la Curtea de apel din Paris, Jean-Pierre Queneudec, profesor de drept internaţional la Universitatea din Paris, sau Sir Michael Wood, membru al Comisiei de drept internaţional a ONU. Judecător ad-hoc a fost ales Bernard Oxman, profesor de drept la Universitatea din Miami şi vicepreşedinte al Societăţii americane de drept internaţional.

Exploatare comună a resurselor

Presa ucraineană apreciază că sunt şanse mari ca judecătorii Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga (CIJ) să considere că Insula Şerpilor este o insulă, aşa cum pretinde Ucraina, şi nu o stâncă, după cum susţine România.

Jurnaliştii aduc ca argumente faptul că pe Insula Şerpilor se află "zeci de clădiri administrative şi de locuit, un far şi două debarcadere şi chiar un muzeu".

Potrivit publicaţiei "Gazeta po Kievski", Ucraina nu poate exploata singură zăcămintele din platoul continental din jurul Insulei Şerpilor, având nevoie de investiţii de cel puţin 100 milioane de dolari.

Directorul executiv al "Chornomornaftogaz", Igor Franciuk, a declarat că grupul energetic ucrainean şi-ar fi dorit să exploateze platoul continental din Marea Neagră împreună cu românii, iar diferendele să rămână pe seama politicienilor.

Argumentele României

Săptămâna trecută, echipa României, condusă de agentul Bogdan Aurescu, a deschis etapa audierilor din cadrul procesului de la Haga, în calitate de reclamant. Judecătorii CIJ au urmărit argumentele părţii române, însoţite de numeroase reprezentări grafice, referitor la modul în care ar trebui trasată linia de delimitare, care, după cum au subliniat membrii echipei României, este unul echitabil şi respectă jurisprudenţa CIJ şi practica internaţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite