Ucraina: închisoare pentru Timoşenko, lidera opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare. Decizia strică relaţiile Ucrainei cu UE, SUA şi Rusia.

Lidera opoziţiei din Ucraina a fost găsită vinovată de abuz de putere. Aflată în arest preventiv de la 5 august, Timoşenko a fost judecată pentru că a semnat în 2009, fără autorizarea guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor. „Tribunalul a decis să o declare pe Iulia Volodimirovna Timoşenko vinovată  şi să o condamne la şapte ani de închisoare", a anunţat judecătorul în sentinţă.

De asemenea, i-a interzis de asemenea opozantei actualei puteri ucrainene să exercite funcţii oficiale timp de trei ani. „În ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, fiind prim-ministru, şi-a folosit autoritatea şi prerogativele în scopuri infracţionale, comiţând acte care depăşesc clar drepturile şi autoritatea sa", a afirmat anterior judecătorul Rodion Kireev.

Magistratul a subliniat că aceste acorduri „au avut consecinţe dure pentru Naftogaz, pierderi de 1,5 miliarde de grivne", echivalentul a circa 190 de milioane de dolari. În consecinţă, tribunalul îi ordonă Iuliei Timoşenko „să ramburseze pierderile acestei companii", a declarat judecătorul Kireev. Contractele pentru care Timoşenko plăteşte acum cu libertatea au pus capăt unui conflict între Kiev şi Moscova, care a perturbat grav aprovizionările cu gaz rusesc ale Uniunii Europene. Înainte ca judecătorul să vorbească, Timoşenko a spus Curţii: „Ştiţi foarte bine că sentinţa nu este pronunţată de judecător, ci de preşedintele Ianukovici. Oricare va fi sentinţa, lupta mea va continua", a spus ea.

CEDO, ultima soluţie

În timp ce Kireev citea sentinţa, fosta eroină a „revoluţiei portocalii" s-a ridicat în picioare, pentru a se adresa publicului, şi a spus că decizia instanţei arată că „Ucraina s-a întors în anul 1937", când teroarea stalinistă era în floare. Fostul premier a spus că nu renunţă la lupta sa: „Ţara noastră va fi europeană, democratică şi puternică, dar trebuie să luptăm pentru asta".

Ea a anunţat că îşi va căuta dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Avocatul liderei opoziţiei din Ucraina a anunţat că aceasta va face apel la verdict. „Sperăm că astăzi vom primi permisiune judiciară şi, în următoarele zile, vom face apel", a dat asigurări avocatul Iuri Suhov. „Verdictul dat de judecătorul Kireev este, bineînţeles, o pagină ruşinoasă în istoria justiţiei ucrainene. Această decizie a unei instanţe a criminalizat acţiunile şi deciziile politice ale premierului Timoşenko", a adăugat el.

Europa, SUA şi Rusia, revoltate

Uniunea Europeană, Rusia şi SUA au dezaprobat verdictul tribunalului din Kiev. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Maja Kocjancic, a declarat că decizia instanţei de a o condamna pe Timoşenko la şapte ani de închisoare ar putea avea consecinţe serioase asupra relaţiilor Ucrainei cu UE. „Riscă să apară consecinţe foarte grave pentru relaţiile dintre UE şi Ucraina, mai ales în privinţa încheierii unui Acord de asociere, în privinţa dialogului nostru politic şi cooperării pe un plan mai amplu", a spus Kocjancic. Rusia a denunţat caracterul „vădit antirusesc" al procesului fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko.

Ministerul rus de Externe a declarat că acordurile de aprovizionare cu gaz rusesc din 2009, semnat şi de premierul rus Vladimir Putin, au fost în strictă conformitate cu legislaţia naţională a celor două state şi cu dreptul internaţional. Condamnarea fostului premier ucrainean ar putea provoca tensiuni în relaţiile dintre Moscova şi Kiev.

Şi Amnesty International consideră că „urmărirea penală demarată împotriva Iuliei Timoşenko a fost motivată politic. Comunitatea internaţională nu recunoaşte acuzaţiile la adresa ei", potrivit Amnesty. Organizaţia consideră că procesul a dezvăluit „problemele ce afectează sistemul judiciar ucrainean" şi cere eliberarea fostului premier.

Proteste ale susţinătorilor

Sute de susţinători ai Iuliei Timoşenko s-au adunat încă de dimineaţă, ieri, în faţa tribunalului. „Libertate pentru Iulia" sau „Jos bandiţii", scandau manifestanţii, încadraţi de sute de poliţişti cu căşti şi scuturi. Nu au lipsit incidentele violente.

"Ştiţi foarte bine că sentinţa nu este pronunţată de judecător, ci de preşedintele Ianukovici.''
Iulia Timoşenko lidera opoziţiei din Ucraina

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite