Mii de susținători ai Iuliei Timoșenko au ieșit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de persoane s-au adunat în centrul Kievului pentru a protesta față de regimul președintelui Viktor Ianukovici. Mulțimea a cerut eliberarea imediată a opozantei Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei.

Manifestanţii s-au reunit într-o piaţă din centrul capitalei Ucrainei la apelul mai multor partide de opoziţie, printre care şi cel al Iuliei Timoşenko, transmit agențiile internaționale de presă.

„Libertate pentru Ucraina! Libertate pentru Iulia!", a strigat Oleksandr Turcinov, vicepreședintele partidului fostului premier, dând astfel tonul manifestației.

Protestatarii au afirmat că demonstrația lor este un „congres al opoziției", ce are ca scop denunțarea regimului Ianukovici.

Evghenia Carr, fiica Iuliei Timoșenko, a citit un mesaj redactat de mama sa, în care aceasta prezintă un proiect de reforme politice menite să democratizeze ţara.

Planuri pentru alegeri

De altfel, lideri ai opoziţiei au dezvăluit un plan de acţiune comun în vederea legislativelor de la 28 octombrie, considerate de Occident un test pentru puterea ucraineană, aspru criticată pentru regresul democraţiei.

„Această putere nu mai poate conduce ţara", a insistat Oleksandr Turcinov. „Trebuie să-i retragem puterea lui Ianukovici (...) şi să repunem Ucraina pe calea europeană", a adăugat el.

„Principala noastră preocupare (după legislative) trebuie să fie eliberarea deţinuţilor politici, între care Timoşenko" şi fostul său ministru de Interne Iuri Luţenko, a afirmat deputatul Viaceslav Kirilenko.

Miercuri, Iulia Timoșenko a fost transferată din penitenciar la spital. Sub supravegherea unui medic german, care a venit în Ucraina pentru a-i acorda îngrijiri medicale, fostul premier a încetat greva foamei în care intrase la 20 aprilie în semn de protest față de abuzurile comise asupra sa în închisoare.

După ce își va reveni, Timoșenko, în vârstă de 51 de ani, va fi tratată pentru hernie de disc.

La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, Iulia Timoșenko a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, în urma semnării cu Rusia, în 2009, a unui acord în domeniul gazelor.

Cazul Iuliei Timoşenko a generat tensiuni puternice în relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite