Ucigaşul de la Toulouse a fost ucis. Ce probleme rămân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mohamed Merah a fost ucis de trupele speciale ale poliţiei franceze după 32 de ore de asediu, dar ameninţările islamiştilor sunt mai actuale ca oricând.

Tânărul francez de origine algeriană, suspectat că a ucis, în trei atacuri succesive, şapte persoane în sud-vestul Franţei şi care afirma că este membru al Al-Qaida a murit joi dimineaţa, în cursul unui asalt al forţelor speciale de poliţie (RAID). După  un asediu de 32 de ore, a avut loc un schimb susţinut de focuri. Mohamed Merah „a sărit pe fereastra de la baie, cu o armă în mână, continuând să tragă. A fost găsit mort la sol", a declarat ministrul de Interne Claude Guéant. 

Suspectul, înarmat până-n dinţi, se ascundea în baie şi a deschis focul împotriva poliţiştilor, a subliniat oficialul francez. Camerele video introduse de forţele speciale în apartament nu au detectat la început nicio prezenţă, până în momentul în care au ajuns în baie. Atunci, criminalul a început să tragă cu o extremă violenţă asupra trupelor speciale.

Însă procurorul din Paris a declarat că unităţile de elită care au luat cu asalt apartamentul suspectului l-au ucis cu „un glonţ în cap", în timp ce erau în „legitimă apărare". Un poliţist a fost rănit în schimbul de focuri cu ucigaşul, alţi doi fiind în stare de şoc după atac. În asalt au fost trase 300 de gloanţe, au precizat surse poliţieneşti, potrivit cărora Merah ar fi avut asupra lui o geantă. În ea, poliţiştii au găsit o cameră pe care suspectul a folosit-o pentru a filma toate cele trei atacuri pe care le-a comis.

Joi dimineaţă, ministrul de Interne, Claude Guéant, ajuns la faţa locului împreună cu procurorul din Paris François Molins, declara că autorităţile speră să-l captureze pe Mohamed Merah în viaţă, pentru a-l interoga şi judeca.

Sarkozy iese la „bătaie"

Într-o alocuţiune rostită la Elysée, după moartea lui Mohamed Merah, preşedintele Sarkozy a anunţat că doreşte adoptarea de măsuri penale pentru contracararea „îndoctrinării" ideologiilor extremiste. „De acum înainte, orice persoană care va consulta site-uri ce elogiază terorismul sau violenţa va fi sancţionată", a spus şeful statului francez. „Orice persoană care va merge în străinătate în tabere de promovare a ideologiei teroriste va fi pedepsită penal. Împreună cu premierul François Fillon, am cerut Ministerului Justiţiei să analizeze situaţia promovării acestor ideologii în penitenciare", adaugă Sarkozy.

„Promovarea şi apologia ideologiilor extremiste vor fi reprimate printr-un articol care va figura în Codul Penal şi cu mijloace folosite deja în combaterea terorismului", a spus Sarkozy.În acelaşi timp, şeful statului francez le-a cerut cetăţenilor să nu confunde terorismul cu islamul. „Compatrioţii noştri musulmani nu au nicio legătură cu motivaţiile nebune ale unui terorist", a insistat Sarkozy. După „afacerea de la Toulouse", Nicolas Sarkozy a trecut pe primul loc în sondaje, cu 30 la sută din intenţiile de vot ale alegătorilor în primul tur, faţă de 28 la sută contracandidatul său socialist François Hollande.
 
Juppé vrea clarificări de la servicii

Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, a apreciat că este necesar să fie „clarificată" posibilitatea unei eventuale erori a serviciilor de informaţii franceze în cadrul supravegherii lui Mohamed Merah. „Înţeleg că ne putem pune întrebarea dacă a existat o eroare sau nu. Cum nu ştiu dacă a existat o eroare, nu pot să vă spun despre ce fel de eroare este vorba, dar aceste lucruri trebuie să fie clarificate", a declarat şeful diplomaţiei franceze pentru postul de radio Europe1. Mai mulţi experţi au pus întrebări despre supravegherea jihadiştilor de către serviciile de informaţii şi incapacitatea forţelor de ordine franceze de a-l aresta rapid pe Merah, după primele crime.

De la delincvenţă la terorism

Originar din cartierul Izards, din Toulouse , Mohamed Merah (foto), un tânăr francez de origine algeriană, în vârstă de 23 de ani, a trecut de la delincvenţă la islamism radical după ce s-a alăturat unui grup de ideologie salafistă şi a călătorit în Afganistan şi Pakistan. Un grup apropiat reţelei teroriste Al-Qaida din Magrebul Islamic (AQMI) a revendicat, într-un comunicat difuzat joi, atacul comis la Toulouse şi a cerut Franţei să-şi reconsidere politica „ostilă" faţă de musulmani.

Documentul, semnat de organizaţia Jund al-Khilafah (soldaţii Califatului), ce a revendicat în trecut atacuri comise în Afganistan şi Kazahstan, a fost publicat pe site-ul Shamikh, care difuzează în general comunicate ale reţelei Al-Qaida. Merah a revendicat în numele Al-Qaida asasinarea a trei militari şi a patru evrei, între care trei copii, începând cu 11 martie, la Toulouse şi Montauban.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite