UNICEF ia la ochi Guvernul Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia a respins vehement propunerea lui Maroni de a-i amprenta pe copiii nomazilor din Peninsulă În timp ce primarii oraşelor Roma şi Milano susţin iniţiativa ministrului de

Organizaţia a respins vehement propunerea lui Maroni de a-i amprenta pe copiii nomazilor din Peninsulă

În timp ce primarii oraşelor Roma şi Milano susţin iniţiativa ministrului de interne, UNICEF Italia propune "amprentarea deopotrivă a copiilor italieni".

Într-un comunicat dat publicităţii imediat după recomandarea de acum trei zile a lui Roberto Maroni referitoare la "recensământul" micilor nomazi prin prelevarea amprentelor digitale, Vincenzo Spadaforta, preşedintele UNICEF Italia, şi-a manifestat "stupoarea şi îngrijorarea" faţă de această iniţiativă.

"Copiii rromi nu sunt diferiţi de alţi copii, iar mulţi dintre ei sunt cetăţeni italieni cu drepturi depline. Mai mult, copiii nu pot şi nu trebuie să fie trataţi ca adulţii", se poate citi în comunicatul UNICEF. "Pentru respectarea dreptului la egalitate, ar trebui amprentaţi şi copiii italieni", a mai declarat Spadaforta.

Organizaţia consideră că în jurul problemei rromilor se face un tam-tam excesiv. "Ne dorim ca atenţia exagerată a opiniei publice, a mass-media şi a instituţiilor, concentrată asupra comunităţilor de rromi, să nu se transforme în motive de discriminare", mai spune documentul.

"Şi dacă ar fi copii evrei"?

O altă reacţie dură faţă de propunerea lui Maroni a venit şi din partea opoziţiei italiene. Anna Finnochiaro, preşedinta grupului Partidu-lui Democrat din Senat, i-a reproşat actualului ministru de interne că nu respectă drepturile copiilor şi că se grăbeşte să "facă liste şi fişe".

"Ce s-ar întâmpla dacă în loc de copii rromi am scrie copii evrei şi cine ar garanta uzul legal al acestor fişe?", a declarat Finnochiaro.

De altfel, normele europene privind discriminarea susţin că amprentarea membrilor unui grup etnic în UE, indiferent de ţara membră în care ar avea loc, nu este conformă cu aceste norme.

UNICEF îi cere guvernului italian să respecte drepturile copiilor privind discriminarea conform Convenţiei ONU ratificate de Italia prin Legea 176/1991.

MAE reacţionează

Contactat de "Adevărul", purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu, a declarat că autorităţile de la Bucureşti vor face demersurile necesare pentru garantarea drepturilor conferite de legislaţia europeană cetăţenilor statelor membre, inclusiv celor de români.

"În cazul în care vor exista neconcordanţe între măsurile luate de autorităţile italiene şi acquis-ul comunitar, vom semnala imediat toate problemele de incompatibilitate", a mai precizat Cosmin Boiangiu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite