VIDEO Trei femei au luat premiul Nobel pentru Pace 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee şi Tawakkul Karman sunt câştigătoarele Premiului Nobel pentru Pace din 2011, pentru eforturile lor non-violente de a asigura siguranţa şi drepturile femeilor.

Preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf este prima femeie aleasă şef de stat pe continentul african. Sosită la putere după 14 ani de război civil, Johnson Sirleaf, în vârstă de 72 de ani. Atribuirea Nobelului lui Johnson Sirleaf are loc cu patru zile înaintea unui scrutin prezidenţial în care această femeie angajată în reconstrucţia ţării candidează pentru un al doilea mandat.

Cea de-a doua femeie care a obţinut Nobelul este Leymah Gbowee, un activist pentru pace din Africa, responsabilă pentru organizarea unei mişcări care a pus capăt celui de-al doilea război civil din Liberia. Membră de bază a Congregaţiei Yemenite pentru Reformă, sau Al-Islah, Tawakkul Karman este politician şi activist pentru drepturile omului, care a pus bazele şi conduce grupul Femeile Jurnalist Fără Lanţuri.

Tawakkul Karman a luptat pentru drepturile femeilor, democraţie şi pace în Yemen, atât înainte, cât şi după "primăvara arabă".

În acest an pe lista nominalizaţilor erau nu mai puţin de 241 de nume, o cifră record, nemaiatinsă până acum.

De-a lungul timpului, dintre toate cele şase premii Nobel acordate an de an, cel pentru Pace a fost mereu cel mai blamat.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite