Europa impune noi taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană vrea să introducă un impozit la nivel comunitar, care să alimenteze direct fondurile UE, după ce mai multe state, inclusiv Germania, au amenințat că-și vor reduce contribuțiile naționale. Comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski, are propuneri concrete: vrea să aducă bani la bugetul UE taxând tranzacţiile financiare şi transportul aerian.

Citeşte şi:
Ce taxe absurde sunt obligaţi să plătească românii

„Aud de la mai multe autorităţi, înclusiv de la cele din Berlin, că vor să diminueze contribuţiile (naţionale, n.r.) la bugetul european. Aceasta deschide uşa ideii unei surse de venit proprii, care să nu fie revendicată de ministerele de Finanţe naţionale", a declarat oficialul într-un interviu pentru „Financial Times"- Germania.

O altă opţiune ar fi vărsarea la bugetul comunitar a veniturilor realizate din vânzarea de certificare de emisii de gaze cu efect de seră, în prezent colectate de statele membre ale Uniunii Europene. În prezent, Uniunea Europeană nu taxează direct cetăţenii europeni, finanţându-se în principal prin contribuţiile statelor membre.

Fonduri albe pentru zile negre

Lewandowski a sugerat la începutul anului că Uniunea Europeană ar trebui să‑şi creeze surse de finanţare mai serioase. Din cauza crizei financiare, care a obligat statele membre să adopte planuri de austeritate, ideea comisarului nu a fost primită cu entuziasm. „Multe ţări vor să scape de povară. De aici şi ideea de a găsi surse de venit care să nu aibă de a face cu ministerele de Finanţe europene", a explicat Lewandowski jurnaliştilor germani de la „Financial Times". Oficialul a asigurat că luna viitoare va prezenta toate variantele de impozit comunitar la care s-au gândit experţii de la Bruxelles.

Deşi unii analişti îl contrazic, comisarul european pentru Buget încearcă să atragă toate statele membre de partea sa, explicând că o colectare directă la bugetul UE a veniturilor realizate din vânzarea de certificare de emisii de gaze cu efect de seră ar diminua contribuţia ţărilor membre la bugetul comunitar. În contextul în care cea mai mare contribuţie la bugetul UE vine anul acesta din partea Germaniei, propunerea comisarului Lewandowski pică bine guvernului de la Berlin. Teoretic.

Berlinul nu dă banii

Cancelaria condusă de Angela Merkel a refuzat însă vehement ideea de a fi obligată să verse direct la bugetul Uniunii Europene impozitele pe tranzacţiile financiare sau taxele pe transport aerian, pentru că ele se bat cap în cap cu măsurile de austeritate adoptate de Executivul federal. Berlinul estimează că cele două domenii ar aduce la bugetul Germaniei miliarde de euro, în următorii ani.

„Pentru noi a fost mereu important să ne menţinem suveranitatea în chestiuni legate de politica bugetară şi cea a impozitelor", a declarat Bernd Pfaffenbach, secretar de stat în Ministerul Finanţelor de la Berlin. Oficialul a mers mai departe şi a asociat ideea impozitului comunitar cu "sperietoarea" unui guvern economic al Uniunii Europene, care să coordoneze politicile financiare ale celor 27 de state membre.

Suveranitate a politicilor economice

„Un guvern economic al UE ar diminua extrem de mult importanţa Băncii Centrale Europene şi ar creşte influenţa politicului asupra politicii monetare", a spus secretarul de stat german, precizând că o coordonare a politicilor economice în cadrul UE este suficientă. Franţa, în schimb, nu a părut atât de speriată de varianta ca strategiile economice ale celor 27 de ţări membre să fie coordonate de la Bruxelles.

În mijlocul crizei financiare, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, întreba retoric: „Europa are o monedă unică şi o bancă centrală, dar nu are o politică monetară comună. Ce părere aveţi despre acest lucru?". Şi în Parlamentul European, părerile sunt împărţite. Liberalii de la ALDE se opun clar impozitului european pe tranzacţiile financiare, în timp ce socialiştii de la PES sunt de acord ca banii colectaţi din taxarea băncilor să fie utilizaţi pentru înfiinţarea unui fond UE pentru situaţii de criză. Este foarte clar că, în condiţiile în care Germania este cel mai mare contributor la bugetul Uniunii Europene - 21 de miliarde de euro în 2010- Guvernul de la Berlin va avea un cuvânt greu de spus în privinţa colectării de noi impozite care să întărească bugetul Uniunii Europene.

De unde vin banii acum

Bugetul UE pe 2010 este de 141,4 miliarde de euro (în angajamente) şi 122,9 miliarde de euro (în plăţi). Ultima sumă este provenită din colectarea drepturilor vamale pentru importuri, a unei părţi din taxele pe valoarea adăugată (TVA) naţionale etc.

Comentariu: Impozitul UE, un fel de plasă de siguranţă

Daniel Dăianu, analist economic

Mă număr printre cei care cred că bugetul Uniunii Europene trebuie să fie mai mare. Nu putem dezvolta programe eficiente cu un buget ca acela pe care-l avem în prezent. Un buget mai mare este necesar pentru că am văzut că în perioade economice dificile se manifestă naţionalismul economic. Sistemul financiar în ţările dezvoltate a fost supradimensionat şi a deraiat pentru că s-a axat pe trading, pe tranzacţii cu risc foarte mare.

Băncile au practicat mai degrabă o politică de tip cazinou. În acest context, cred că introducerea unui impozit la nivelul Uniunii Europene, care să alimenteze direct fondurile UE, este un lucru bun. Spre exemplu¨, sumele vărsate la bugetul UE prin taxarea tranzacţiilor financiare vor crea un fond pentru situaţii de avarie care să ajute bugetele naţionale în cazul căderii sistemului bancar. Nu înseamnă că obligaţiile statelor membre vor fi mai mici, înseamnă însă mai multă siguranţă financiară.

Sunt convins că nu peste mult timp, prin reglementări fie la nivel comunitar, fie la nivel naţional - pentru că ştim că în materie de fiscalitate statele sunt suverane - va fi introdus acest impozit pe tranzacţiile financiare. Este adevărat că impozitarea tranzacţiilor ar putea fi împiedicată, pe termen scurt, de faptul că băncile nu şi-au revenit încă după criza financiară globală.
Este adevărat că şi guvernele din Uniunea Europeană sunt între ciocan şi nicovală, fiind obligate să susţină băncile. Însă fondul creat din taxarea tranzacţiilor ar putea juca rolul provizioanelor pe care băncile şi le creează pentru pierderi estimate sau potenţiale.

Comentariu: Taxarea tranzacţiilor, avantaj pentru România

Sabin Cutaş, eurodeputat (PSD+PC)

Propunerea comisarului european Lewandowski este binevenită şi o susţin. Grupul socialist din Parlamentul European din care fac parte a propus impozitarea tranzacţiilor financiare în urmă cu un an şi jumătate. Motivaţia noastră este clară: nu suntem de acord ca în contextul actual al crizei să plătească tot oamenii de rând şi nu cei care au contribuit la declanşarea crizei, adică băncile. Statele mari din Uniunea Europeană doresc să-şi păstreze taxele financiare la nivel naţional, ţările mici doresc un buget comun care să fie folosit în cazuri de urgenţă. Deşi o astfel de taxare a tranzacţiilor este în favoarea României, guvernul nostru nu s-a pronunţat deloc în privinţa propunerii comisarului Lewandowski.

Aceasta pentru că statul român are nevoie în continuare de banii băncilor de la care s-a împrumutat şi până acum. Şi dacă s-ar pronunţa în favoarea acestui tip de impozitare care să aducă bani direct la bugetul Uniunii Europene ar avea de suferit în negocierile cu creditorii. În PE s-a discutat şi despre înfiinţarea unui Fond Monetar European, un instrument care să acţioneze în situaţii dificile. şeful BCE, Jean-Claude Trichet, analizează varianta înfiinţării unui instrument financiar care să împiedice repetarea situaţiei în care a ajuns Grecia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite