UE vrea acces la South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul interguvernamental dintre Rusia şi Bulgaria referitor la proiectul gazoductului South Stream, semnat în ianuarie 2008, trebuie modificat pentru a respecta normele europene, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Energie, Marlene Holzner, citat de Ria Novosti.

Holzner a precizat că şi companiile din alte ţări ale UE trebuie să aibă acces la instalaţiile South Stream de transport al gazelor. Această cerere este inclusă în cea de-a treia directivă europeană privind energia, aprobată în 2009.

Acest document va intra în vigoare oficial în martie 2011, însă este prevăzută o perioadă de adaptare de doi ani. Deocamdată, experţii ruşi sunt sceptici că lucrările la gazoduct vor începe în termenii stabiliţi.

Putin se opune

Potrivit analistului Mihail Krutihin, citat de „Nezavisimaia Gazeta", nesiguranţa proiectului constă în faptul că multe dintre ţările participante s-au aflat recent în prag de faliment, iar rezolvarea problemei financiare nu este foarte simplă.

Premierul rus Vladimir Putin a criticat aspru proiectele europene de liberalizare a pieţei gazelor naturale, care în opinia sa vor duce la sincope în distribuţie şi creşterea preţului. „Propunerile Comisiei Europene de liberalizare a transportului gazelor sunt bine intenţionate, dar sunt greu de estimat consecinţele punerii lor în aplicare", a declarat Putin, citat de „Le Monde".

Noile reglementari preconizate de UE pentru transportul gazelor obligă companiile la separarea activităţilor de producţie şi transport. Aceasta este „o ameninţare" pentru marii actori, de talia Gazprom şi
a altor câtorva societăţi europene, care nu vor putea dezvolta proiecte mari de infrastructură gazieră", a explicat Putin.

Un alt risc evocat de premierul rus a fost imixtiunea societăţilor mici fără experienţă în producţia şi transportul gazelor naturale, ceea ce va duce la creşterea preţului gazelor pe conductele principale.

Burgas-Alexandroupolis stagnează

Bulgaria a oprit oficial lucrările la construcţia oleoductului Burgas Alexandroupolis, la două zile după convorbirile dintre premierul bulgar, Boiko Borisov, şi omologul său rus,Vladimir Putin. Sofia invocă, pentru această decizie, lipsa garanţiilor pentru protecţia mediului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite