UE întinde mâna Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a mai făcut a un pas pentru ca cetăţenii săi să circule liber în Europa. La summitul UE-Ucraina, desfăşurat, luni, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat lansarea unui „plan de acţiune” pentru ridicarea vizelor.

Planul este o listă cu cerinţe precise pe care Kievul trebuie să le îndeplinească înainte ca UE să-şi deschidă porţile, scrie „Kyiv Post". Autorităţile ucrainene trebuie, în primul rând, să modernizeze controlul la frontieră şi să combată mai eficient traficul de persoane şi migraţia ilegală.

În ciuda faptului că preşedintele Viktor Ianukovici a primit o foaie de parcurs de la mai marii Uniunii, există diviziuni profunde între statele membre în legătură cu posibilitatea ca cei 46 de milioane de cetăţeni ucraineni să circule fără vize în UE. Polonia se află în fruntea celor care susţin ridicarea vizelor, în timp ce Franţa şi Germania se opun. Liderul de la Kiev a discutat cu oficialii UE şi chestiuni legate de energie şi liber schimb, potrivit Ria Novosti. Înainte de a ajunge preşedintele Ianukovici la Bruxelles, premierul ucrainean, Mikola Azarov, i-a transmis comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, câteva propuneri pentru modernizarea sistemului ucrainean de transport al gazului. Kievul este foarte îngrijorat, după ce Rusia a demarat proiectul South Stream care ar urma să transporte gazul rusesc spre Europa ocolind Ucraina, că sistemul său de conducte va ajunge o ruină şi va pierde şi bani dacă Moscova nu mai plăteşte taxa de tranzit. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite