UE în război şi pace cu lobbyştii-consilieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Michel Barnier, comisarul UE pentru piaţă internă, vrea să impună reguli pentru mai multă transparenţă în procesul decizional al Comisiei Europene (CE).

Jurnaliştii de la „Financial Times Deutschland" au intrat în posesia unei scrisori în care comisarul francez promite unui ONG că va face loc cercetătorilor, activiştilor, ba chiar şi sindicaliştilor în grupurile de consultanţi ai CE, dominate, în prezent, de finanţişti.

Anunţul vine pe fondul reproşurilor adresate CE de politicienii de la Bruxelles şi de ONG-uri, potrivit cărora Executivul comunitar este influenţat, din umbră, în luarea deciziilor de lobbyştii sectorului financiar-bancar.

Persoanele apropiate mediului de afaceri trebuie să aibă o „contribuţie moderată", susţine comisarul european în scrisoarea sa. Europarlamentarii au făcut, încă din vară, apel la cetăţenii din statele UE să formeze un bloc antilobby.

În prezent, 11 din cele 25 de grupuri de experţi care sfătuiesc CE în privinţa noii strategii financiare a UE sunt formate, în mare parte,  din reprezentanţi ai băncilor.

„Prin intermediul acestor structuri de consiliere, lobby­ştii ajung la oficialii UE", explică FT. Iar CE cere „sfătuitorilor" doar o declaraţie pe proprie răspundere că activitatea lor pe lângă Comisie este în interesul cetăţenilor.

Jurnaliştii germani au obţinut o astfel de declaraţie (un text de nouă rânduri), în care un membru al grupului de consilieri privind sectorul bancar, reprezentant al băncii Goldman- Sachs, asigură că „va acţiona pentru binele public" şi că va pleca de la discuţii „dacă va constata că se află într-un conflict de interese". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite