UE ar putea reintroduce vizele pentru cinci ţări din Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a avertizat, luni, mai multe ţări din Balcanii de Vest în privinţa unei reintroduceri a vizelor pentru a lupta împotriva solicitărilor de azil abuzive prezentate de cetăţenii acestora la sosirea în statele membre UE, relatează AFP.

Şase ţări UE - Germania, Austria, Belgia, Franţa, Luxemburg şi Olanda - au cerut posibilitatea introducerii obiligativităţii vizelor pentru Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Albania şi fosta republică iugoslavă Macedonia pentru a protesta faţă de o creştere considerabilă a cererilor de azil nefondate înaintate de cetăţenii acestor ţări.

"Am primit o scrisoare semnată de miniştrii de Interne din şase state membre - pentru a cere un acord cât mai rapid posibil în privinţa unei clauze de salvgardare care să permită reintroducerea vizelor în caz de încălcări grave", a anunţat Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

Această cerere va fi discutată la viitoarea reuniune a miniştrilor de Interne din cadrul UE la 25 octombrie la Luxemburg, a precizat purtătorul de cuvânt.

"Situaţia este îngrijorătoare", a recunoscut el. "Marea majoritate a cererilor de azil prezentate nu sunt fondate şi aduc prejudicii, deoarece supraîncarcă serviciile care examinează cererile în statele care s-au plâns", a explicat el.

Normele în materie de azil impun ca toate cererile să fie examinate individual, a subliniat el.

Aproape 5.000 de cereri de azil au fost depuse în Germania de cetăţenii celor cinci ţări vizate de la începutul anului 2012, a precizat purtătorul de cuvânt.

Posibilitatea de a merge în UE fără vize "implică responsabilităţi pentru autorităţile şi cetăţenii acestor ţări", a avertizat purtătorul de cuvânt al lui Malmström.

"Este important ca autorităţile din aceste ţări să acţioneze şi să ia măsuri dure, deoarece dacă această problemă nu este rezolvată rapid, există un risc de a plăti consecinţele", a insistat el.

Această situaţie durează de la ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii acestor cinci ţări în 2010. Malmström a intervenit în mai multe rânduri, dar fără rezultat.

Germania a vizat în special cetăţenii sârbi şi macedoneni. "Afluxul masiv de cetăţeni sârbi şi macedoneni trebuie să fie stopat imediat", a afirmat vineri ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich.

Secretarul de stat belgian pentru Azil şi Imigraţie, Maggie De Block, a mers la Belgrad săptămâna trecută pentru a le cere cetăţenilor sârbi, în special minorităţilor romă şi albaneză care locuiesc în sudul Serbiei, să nu mai ceară azil în Belgia.

"Nu am primit o cerere concretă de reintroducere a vizelor", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Malmström. Dar o clauză de salvgardare este în curs între guverne şi Parlamentul UE.

"Dacă aceasta face obiectul unui acord, un stat va putea notifica o situaţie de urgenţă şi cere aplicarea acestei clauze pentru a suspenda scutirea de vize. Comisia va evalua această cerere şi va prezenta o propunere care va trebui aprobată de state cu majoritate calificată", a explicat Michele Cercone.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite