UE vrea să îşi deschidă ambasade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE are un plan secret de a-şi deschide propriile ambasade, scrie cotidianul britanic "Daily Telegraph", citând documente de lucru de la Bruxelles. Potrivit acestor documente, peste 160 de

UE are un plan secret de a-şi deschide propriile ambasade, scrie cotidianul britanic "Daily Telegraph", citând documente de lucru de la Bruxelles. Potrivit acestor documente, peste 160 de birouri ale UE din lume vor deveni ambasade, iar la nivelul UE vor fi înfiinţate posturi de ambasadori care vor răspunde în faţa Parlamentului European. Ambasadele UE ar urma să fie un nou serviciu diplomatic, creat prin Tratatul de la Lisabona.

Discuţii cu uşile închise

Este prima dată când Bruxelles-ul ia în calcul deschiderea unor ambasade, iar această propunere a fost deja discutată la cel mai înalt nivel, afirmă cotidianul britanic, citând documente de la Bruxelles. Planul de a înfiinţare a unui Serviciu European de Acţiune Externă (EEAS) este inclus în Tratatul de la Lisabona, aflat acum în curs de ratificare de către ţările membre, iar discuţiile s-au ţinut până acum cu uşile închise.

Aceasta deoarece oficialii europeni se tem de efecte politice negative din cauza planului de a implementa puncte din tratat înainte ca documentul să fie ratificat de toate ţările. Noul serviciu va rivaliza cu serviciile diplomatice ale ţărilor din UE. "Parlamentul ar trebui să aibă în vedere audieri ale reprezentanţilor speciali şi ale nominalizaţilor după tradiţia Congresului american, pentru nominalizările de natură politică", se arată în documentele de lucru.

3.000 de diplomaţi

EEAS ar urma să aibă între 2.500 şi 3.000 de oficiali la inaugurarea sa, în ianuarie 2009. Este de aşteptat ca numărul să crească, ulterior, la 7.000 sau chiar la 20.000, potrivit diferitelor estimări. Planul ridică probleme politice sensibile deoarece conferă UE imaginea unui superstat federal.

O bătălie crâncenă privind controlul corpurilor diplomatice se dă acum între guvernele naţionale şi CE. Unele ţări, precum Marea Britanie, sunt alarmate de faptul că EEAS, care este de aşteptat să preia unele activităţi consulare, va fi o treaptă către un singur serviciu diplomatic european care le va înlocui până la urmă serviciile diplomatice naţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite