UE ar trebui să ia Ucraina sub aripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de reflecţie din cadrul comunităţii europene susţine apropierea Bruxelles-ului de Kiev pentru contracararea influenţei ruseşti Consiliul European pentru Relaţii Externe cere

Un grup de reflecţie din cadrul comunităţii europene susţine apropierea Bruxelles-ului de Kiev pentru contracararea influenţei ruseşti

Consiliul European pentru Relaţii Externe cere Uniunii Europene să răspundă la acţiunile militare ale Rusiei printr-un angajament mai puternic faţă de Ucraina.

Tot mai mulţi analişti sau think-tankuri occidentale cer organizaţiilor euroatlantice să răspundă mai dur la acţiunile militare ale Federaţiei Ruse în Georgia.

Consiliul European pentru Relaţii Externe, un grup de analiză apropiat de factorii de decizie de la Bruxelles, susţine că UE trebuie să-şi asume angajamente precise faţă de Ucraina, în contextul în care trupele Federaţiei Ruse au ocupat un stat vecin, Georgia.

"Uniunea Europeană trebuie să răspundă incursiunii militare ruse din 8 august printr-un angajament puternic pentru democraţie, prosperitate şi securitate într-o zonă mai extinsă." Analiştii consideră că relaţiile cu Ucraina ar trebui să fie centrul acestei strategii. De altfel, UE va organiza la 9 septembrie un summit cu Ucraina, după modelul celui dintre UE şi Rusia.

"Angajament precis"

"UE ar trebui să-şi asume un angajament precis faţă de Ucraina. Ar trebui să-i recunoască dreptul de a încerca să obţină calitatea de membră UE în viitor, să fie de acord cu un regim mai liberal în privinţa vizelor, să ofere o clauză de solidaritate în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei şi să încerce să includă Ucraina în piaţa energetică a UE", se susţine în comunicatul institutului.

Totodată, semnatarii documentului consideră că eventuale acţiuni dure împotriva Moscovei ar fi contraproductive.

Consiliul European pentru Relaţii Externe consideră totodată că Bruxelles-ul ar trebui să acorde o atenţie sporită viziunilor din politica externă de la Chişinău care susţin integrarea ţării în UE.

În viziunea analiştilor, această ţară este importantă în primul rând datorită vecinătăţii cu Ucraina. Experţii europeni cred că un alt pas care trebuie făcut este suplimentarea trupelor de menţinere a păcii din Osetia de Sud cu trupe internaţionale, inclusiv europene.

"Băsescu a reacţionat bine"

Preşedintele român, Traian Băsescu, a reacţionat bine la criza din Georgia, fiind printre puţinii şefi de stat din UE care au vizitat regiunea Mării Negre, şi nu doar Georgia, a declarat pentru HotNews analistul Nicu Popescu, expert la Consiliul European pentru Relaţii Externe.

Acesta consideră totuşi că Bucureştiul nu poate juca un rol esenţial în regiunea Mării Negre. "Un gest inspirat a fost acela de a merge şi în Ucraina, şi în Moldova, întrucât există temeri că Ucraina ar putea fi următoarea victimă a Rusiei. Instinctul lui Băsescu privind această vizită a fost foarte bun", a comentat expertul european.

Analistul consideră că România poate contribui la securizarea zonei Mării Negre prin promovarea la Bruxelles a acestei regiuni şi prin realizarea unor alianţe cu statele riverane, aşa cum este Bulgaria.

Există temeri că Ucraina ar putea fi următoarea victimă a Rusiei
Nicu Popescu, expert Consiliul European pentru Relaţii Externe

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite