UE nu vrea să lase soarta Kosovo pe mâna Rusiei şi a SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii UE s-au angajat sâmbătă să dea dovadă de unitate în privinţa statutului provinciei Kosovo, chiar şi în cazul unui eşec al ultimei tentative de mediere între Serbia şi albanezii

Membrii UE s-au angajat sâmbătă să dea dovadă de unitate în privinţa statutului provinciei Kosovo, chiar şi în cazul unui eşec al ultimei tentative de mediere între Serbia şi albanezii din provincie. Cei 27 de şefi ai diplomaţiei din statele membre s-au declarat decişi să nu permită SUA şi Rusiei să controleze soarta unui teritoriu european.

Ministrul portughez de externe, Luis Amado, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, a apreciat că "riscul cel mai mare" pentru Europa este ca statele UE să se prezinte fără un punct de vedere unitar asupra acestui subiect. "Nu pot concepe ca, la finalul acestui proces de negocieri, să avem o poziţie fermă a Rusiei, o poziţie fermă a Statelor Unite şi o poziţie europeană care nu există.

În acest caz, am pierde orice credibilitate în materie de politică externă", a spus el. Amado a adăugat că toţi miniştrii aflaţi sâmbătă la Viana do Castelo, în Portugalia, au avut "acelaşi sentiment".

Un oficial american a confirmat vineri punctul de vedere al Washingtonului, care este dispus ca, în cazul unui eşec al negocierilor, să recunoască unilateral independenţa Kosovo. Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va fi de acord cu nicio soluţie care nu va fi acceptată de ambele părţi. UE refuză să precizeze ce măsuri va lua în cazul proclamării unilaterale a independenţei provinciei Kosovo.

Serbia cere explicaţii SUA

Chiar dacă sâmbătă au fost de acord să depună eforturi pentru a rămâne uniţi, cei 27 de membri ai Uniunii tot nu au găsit o poziţie comună, mai multe state europene - confruntate la rândul lor cu revendicări separatiste - fiind foarte reticente în ceea ce priveşte apariţia unui nou stat pe harta Europei.

Serbia nu a ţinut cont de recomandările Uniunii Europene privind folosirea unei retorici mai puţin provocatoare în cazul Kosovo şi a avertizat la sfârşitul acestei săptămâni că Statele Unite conduc Occidentul către o cale a revenirii la confruntare acordând independenţa provinciei.

Premierul sârb Voislav Koştuniţa a cerut Naţiunilor Unite să protejeze integritatea teritorială a ţării sale, care, spune el, se confruntă cu o "ameninţare directă" din partea Statelor Unite prin faptul că Washingtonul este dispus să recunoască independenţa provincie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite